Foto: César Béjar Studio
Svetski projekti

Planinska kuća od betona suptilno utopljena u okruženje

Predstavljamo vam objekat nastao iz potrage jednog klijenta za zaštitom i sigurnošću.

Inspiracija za ovaj projekat potiče od pažljivog osluškivanja suptilnog žamora prirode okruženja, kao i klijentove želje za skloništem. Arhitekte firme HW Studio vodili su se pitanjem: do 100, do 150 i od 200 do 300 kvadratnih metara?

Ovo pitanje ispraćeno je slikom, ili pak možda i sećanjem, na dete koje prekriveno čaršavom viri kako bi osmotrilo šta se oko njega dešava. Baš tako kao i čaršav koji naizgled štiti, obavija i stvara bezbedan prostor, ovaj projekat iznedrio je strukturu koja postoji kao sklonište, ali se istovremeno suptilno otvara prema okruženju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Arhitektura je kao akcenat na rečima pesme, kao zarez ili znak pitanja ali nikada kao sama pesma.

Projektom je stvoren kontinuitet u ovom prelepom okruženju, gde se formira dodatno brdo, koje je okruženo mnogobrojnim postojećim brdima, piše Archdaily.

“Arhitektura je kao akcenat na rečima pesme, kao zarez ili znak pitanja ali nikada kao sama pesma. Pesmu već pišu postojeći borovi, hrastovi, bagremi, svici, put, ograda, komšijin bunar, zemlja, voćnjak, slavuj…”, objasnile su arhitekte.

Tako četiri betonska zida daju akcente ovoj pesmi, iznenađujuće izranjajući iz pejzaža. Dva zida nose zemlju novog brda nastalog podizanjem “čaršava”, dok druga dva uokviruju pristupni put koji vodi u kuću.

Zakrivljeni zid u službi prirode

Staza među zidovima je dovoljno široka da se njome kreće jedna osoba, a opet nedovoljno da joj neko bude u pratnji. Na ovaj način posetioci su bačeni u, kako arhitekte navode, “hodočašće samoće”, koje počinje od starog drveta čije je prisustvo na lokaciji bilo veoma značajno, te je jedan od zidova blago zakrivljen kako bi ono moglo i dalje neometano da živi.

Primenjeni čelik vremenom i kroz uticaj vremenskih uslova dobija izgled kore drveta.

Kada se spustite niz nekoliko kamenih stepenika i otvorite teška čelična vrata, naći ćete se unutar hladne i mračne ali neobično prijatne pećine.

Kao primarni materijal odabran je beton, iz želje da se kroz neizbežnu interakciju sa šumom suptilno utopi u okruženje, dok primenjeni čelik vremenom i kroz uticaj vremenskih uslova dobija izgled kore drveta.

U pogledu prostorne organizacije kuća je definisana tako da su javni prostori postavljeni sa leve strane i potpuno izloženi šumovitom okruženju, dok su sa desne strane privatni prostori usmereni na dvorište.

Za klijenta je bilo veoma važno da sačuva grubu i primitivnu atmosferu boravka u planini.

Od velikog značaja je bilo da postoji što manje referentnih elemenata koji bi vezali objekat za određeni trenutak u vremenu, te su frižider i električni aparati sakriveni, osvetljenje je postavljeno veoma diskretno u prostoru, a primenjena su samo četiri glavna materijala: kamen, drvo, beton i čelik. Za klijenta je bilo veoma važno da sačuva grubu i primitivnu atmosferu boravka u planini.

Grafički prilozi

Foto: Dane Alonso

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *