Dinarska kuća za 21. vek; Foto: Siar Studio
Domaći projekti

Planinska kuća na Tari u suživotu sa četinarskom šumom

Prva stabla četinara nalaze se na svega deset metara od vikendice pa se iz dnevnog boravka stiče utisak da se nalazite u prirodi a ne u zatvorenom okruženju.

Vikendice nikada nisu bile popularnije. To potvrđuju brojni projekti u poslednje vreme, a ovog puta stiže nam primer s naše planinske lepotice – Tare. Kuću za odmor od 130 m2 Siar studio projektovao je kao savremenu interpretaciju dinarske brvnare.

“Želja klijenta je bila da izgradi porodični vikend objekat, koji će svojom formom, oblikovanjem i materijalizacijom predstavljati savremenu planinsku kuću uklopljenu u planinsko okruženje. Takođe, jedan od zahteva je bio i sagledavanje šumskog ambijenta, bez vizuelnih prepreka sa što više staklene površine.” – kažu iz beogradskog studija.

Kao odgovor na zahteve, ponuđeno je rešenje koje na savremeni način interpretira lokalnu tradicionalnu arhitekturu, primenjuje prirodne fasadne materijale kao što su drvo i kamen, strme kose krovove sa visokim slemenom, i neprekinute vizure iz dnevne zone kuće ka šumi u neposrednoj blizini.

Zahvaljujući staklenim površinama stiče se utisak boravka u prirodi iako se nalazite u zatvorenom prostoru.

Specifičnost ovog objekta ogleda se u vezi stambenog prostora i četinarske šume, čija se prva stabla nalaze na oko 10 metara. Korisnik tokom boravka u dnevnoj zoni kroz fasadne otvore, odnosno staklene površine stiče utisak boravka u prirodi iako se nalazi u zatvorenom prostoru.

“Kuća je pozicionirana i projektovana tako da je celokupna pažnja posmatrača ka spoljašnjosti usmerena ka četinarskim stablima, dok je u isto vreme ometanje vizura postojećim ili budućim susednim objektima u potpunosti onemogućeno.” – kažu arhitekte za naš portal.

Glavni motiv pri razvoju koncepta bila je savremena interpretacija dinarske brvnare.

Glavni motiv pri razvoju koncepta bila je savremena interpretacija dinarske brvnare i primena principa oblikovanja lokalnih tradicionalnih kuća kao što su strme kose krovne ravni, prirodni materijali kao materijalizacija fasade i dodatno neprekinuta veza spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, a sve na način da ponuđeno rešenje predstavlja savremeni arhitektonski odgovor.

Okolni objekti imali su uticaj na projektovano rešenje tako što su kao prepoznatljiv element planinskih pejzaža Tare, na određeni način zahtevali da se i novi objekat prilagodi kako oblikovno tako i kroz materijalizaciju fasada.

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova potkrovlja
Osnova potkrovlja

Drvene talpe išle su na potkonstrukciju, a prirodni rezani kamen postavljen je na termički sloj.

Vikendica je građena kao masivni konstruktivni sistem sačinjen od zidanih zidova i armiranih betonskih stubova u sredini, koji u međusobnom odnosu predstavljaju trajno stabilan konstruktivni sklop. Za razliku od tradicionalne brvnare, ovim načinom gradnje omogućena je znatno duža postojanost kuće, uz manja ulaganja u kasnije održavanje.

Primenjene obloge na fasadi, kao finalne sagledive površine su drvene talpe na potkonstrukciji, prirodni rezani kamen postavljen na termički sloj i staklene površine (PVC stolarija sa braon plastifikacijom).

Toplotna pumpa za grejanje

Primenjeni mašinski sistem grejanja je toplotna pumpa po sistemu voda vazduh. Grejanje se obavlja preko podnih površina – podnog grejanja u prizemlju i radijatorskih jedinica u potkrovlju. Hlađenje objekta nije predviđeno, obzirom da je u pitanju planinski objekat, i da visoke temperature tokom leta nisu karakteristične za ovu planinu na jugozapadu Srbije.

“Kao veći izazov pri projektovanju prepoznato je određivanje odnosa otvorenih i zatvorenih fasadnih površina, a da se istovremeno ispune zahtevi klijenta, ne ugrozi privatnost unutrašnjih prostora sa jedne strane, ili energetska efikasnost objekta sa druge strane.” – prisećaju se arhitekte iz Sein studija.

Dnevna i noćna zona

U dnevnoj zoni (prizemlje) se nalazi ulazni deo, kupatilo, dnevna soba, trpezarija, kuhinja i soba za goste. U noćnoj zoni (potkrovlje) smeštene su tri spavaće sobe i kupatilo sa vešernicom. Prostor iznad dnevne sobe projektovan je kao galerijski i proteže se kroz dve spratne visine.

Veza prizemlja i potkrovlja predviđena je preko dvokrakog stepeništa u središnjem delu objekta uz prednju fasadu. Sve prostorije pozicionirane su na način da im je omogućeno prirodno osvetljenje i ventilacija.

Prirodni materijali u enterijeru

Kao i za spoljašnjost objekta, zahtev klijenta je bio da se enterijer radi takođe od prirodnih materijala, čime će se postići osećaj boravka u planinskom ambijentu. Za drvene obloge zidova i pločastog nameštaja izabrani su masivi od borove i orahove građe. Kroz enterijer se provlače i površine čija je finalna obrada prirodni kamen u pravilnom slogu.

Faktografija:

 • naziv objekta: Porodični vikend objekat na Tari
 • mesto: Tara, Srbija
 • autori projekta: Siar studio doo
 • godina projektovanja: 2019.
 • godina izgradnje: 2020.
 • površina: 130m2 / 220m2 BRGP
 • spratnost: P+Pk

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Стојан

  сјајно: да ли се можда издаје?

 2. Jovica B.Bašta

  Kuća je vrhunsk u planinskom stilu bio sam par puta u njoj odrađena za 1️⃣0️⃣ 👌 još bi bio pravi ugođaj da ima otvoreni bazen 😉😎

Ostavite odgovor

Obavezna polja *