Savremena vikendica niče podno Velebita; Foto: MAP1
Regionalni projekti

Vikendica od drveta i stakla u Lici s održivim principima gradnje

Nedaleko od Gospića niče atraktivna kuća od drvene konstrukcije sa zimskim vrtom od čelika i stakla.

Zdravstvena situacija u celom svetu podstaknula je ljude da sve više razmišljaju o tome u kakvim uslovima žive. Kolektivno stanovanje sve je manje atraktivno, a na popularnosti dobijaju kuće koje su dovoljno daleko ali i dovoljno blizu gradova.

Jedan takav primer stiže nam iz Velikoj Plani kraj Gospića gde će po projektu splitskog arhitektonskog biroa MAP1 nići vikendica za porodicu s dvoje dece i dva psa iz Splita. Roditelji žele da u njoj provode što više vremena tako da im bude kao drugi dom.

Nosiva konstrukcija kuće je drvena, dok je zimski vrt od čelične konstrukcije i staklene obloge sa kliznim stenama.

Kuća se nalazi u jedinstvenom ambijentu podnožja Velebita. Nedaleko od kuće se nalazi i planinarska staza koja vodi na vrh Velebita, a u blizini kuće su i izvori vode. Dakle, idealno mesto za podizanje vikendice.

“Kuća je delom projektovana prema održivim principima gradnje. Nosiva konstrukcija kuće je drvena, sa sendvič panelima kao izolacijom. Otpadne vode se odvode u bio-jamu, a grejanje je ostvareno preko peći na drva. Dvorište i okolina je u potpunosti prema permakulturnom dizajnu sa kompostom.” – kaže za naš portal Jakša Martić iz MAP1.

Drvo, čelik i staklo

Kuća se sastoji od ulaznog prostora, dve spavaće sobe, kupatila, dnevnog boravka kao i zimskog vrta kao produžetak dnevnog prostora.

“Zimski vrt će biti izveden od čelične konstrukcije i staklene obloge sa kliznim stenama po uzoru na francuske arhitekte Lacaton i Vassal.” – dodaje Martić.

Kuća će biti proširena s pomoćnim objektom u kojem će se nalaziti teretana i sauna.

Zahvaljujući spoju antracit boje na fasadi i velikih staklenih površina na zimskom vrtu, kuća izgleda veoma savremeno i efektno iako je njen oblik sam po sebi tradicionalan. Međutim, upravo zbog svoje svedenosti ona se odlično uklapa u idilično okruženje.

U budućnosti će se kuća nadgrađivati s pomoćnim objektom u kojem će se nalaziti teretana i sauna za kompletan boravak i odmor.

Dobar odnos investitora i arhitekte

Zanimljivo je da su investitori željeli da bez kredita izgrade kuću te su godinama štedeli za izgradnju vikendice.

“Projekt je dobar zahvaljujući investitorima koji su na najbolji način shvatili ulogu arhitekta u projektovanju. Rekli su nam budžet, svoje želje i zahteve te su nam prepustili projektovanje i vođenje projekta, a mi smo očito dobro odgovorili na zadatak.” – kažu autori.

Kako navode za naš portal, izgradnja kuće kreće za dva meseca.

Fotogalerija

Savremena vikendica niče podno Velebita; Foto: MAP1
Savremena vikendica niče podno Velebita; Foto: MAP1

Faktografija

  • ime projekta: Kuća V
  • autori: MAP1
  • projektni tim: Jakša Martić, Inka Černić, Ante Lalić, Kristina Brajković, Marta Šunjo
  • godina projektovanja: 2020.
  • lokacija: Velika Plana, Hrvatska

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *