Projekat adaptacije sprovela je firma Restart Ing d. o. o. iz Budve; foto: Restart Ing
Domaći i regionalni projekti

Montažno-demontažno gledalište uklopljeno u staro jezgro Bara

Projektovanjem na prostoru kulturnog dobra predviđene su sve neophodne mere kako se istorijski kontekst ne bi devastirao novom intervencijom u prostoru.

Projekat adaptacije scenskog prostora u Starom gradu u Baru podrazumevao je zamenu postojeće konstrukcije gledališta koja nije bila primerena za predmetnu lokaciju, koja inače uživa zaštitu kao kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Crne Gore.

Tehničku dokumentaciju, izvođenje i sprovođenje konzervatorskih mera za Konzervatorski projekat adaptacije scenskog prostora u okviru Starog grada Bara sprovodila je firma Restart Ing d. o. o. iz Budve sa svojim stručnim timom koji su činili: konzervator Gordana Ražnatović dipl. inž. arh., Veselin Ražnatović dipl. konz. rest., kao i saradnici Nikolina Ražnatović March., Anamarija Mrđanovački March. i Angelina Ražnatović, student istorije umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ceo prostor oivičen je objektima koji su nastajali u raznim istorijskim periodimafoto: Restart Ing

Svi periodi gradnje detaljno obrađeni kroz projekat

Glavni zadatak projektanta predstavljao je uklapanje nove strukture gledališta u istorijsko jezgro Starog grada Bara, kao i korigovanje nagiba gledališta, a sve u skladu sa konzervatorskim principima koji podrazumevaju intervencije koje ne ugrožavaju integritet kulturnog dobra. Sve intervencije su sprovođene uz konstantnu komunikaciju sa investitorom i Upravom za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Scenski prostor Starog grada smešten je na mestu nekadašnjeg objekta, koji je kroz istoriju potpuno srušen, a ceo prostor oivičen objektima koji su nastajali u raznim istorijskim periodima.

Svi periodi gradnje su detaljno obrađeni kroz konzervatorski projekat. Ovi podaci se ogledaju u načinu i obliku zidanja, tipu kamena, otvora, dekorativnih elemenata… Pa zato u scenskom prostoru možemo primetiti lučne portale, ostatke srednjevjekovne kule, delove turskog i mletačkog zidanja, reljefe iznad dovratnika i slično.

Izvođenje je vršeno uz konstantan konzervatorski nadzor; foto: Restart Ing

Bina je formirana na metalnom roštilju i obložena je panelima vodonepropusne blažujke.

Imajući u vidu vrednost prostora kulturnog dobra, projektovanjem su predviđene sve neophodne mere kako se istorijski kontekst ne bi devastirao novom intervencijom u prostoru.

Izvođenje je vršeno uz konstantan konzervatorski nadzor konzervatora savetnika Zorane Milošević dipl. inž. arh. koja je bila zadružena da isprati sve intervencije i obezbedi maksimalnu sigurnost kulturnog dobra.

Scena je površine oko 313 m². Bina je delimično smeštena uz stari srednjevekovni zid i približno je trouglastog oblika površine oko 59 m², formirana na metalnom roštilju i obložena panelima vodonepropusne blažujke.

Nova struktura gledališta uklopljena je u istorijsko jezgro; foto: Restart Ing

Montažna podkonstrukcija podeljena u dve zone

Prostor gledališta je stepenasto rešen kamenim popločanjem gde se izdvaja niži deo sa visinom stepenika od 18 cm i viši deo sa visinom stepenika od 11 cm. Stepenici su širine 100 cm, a između ova dva nagiba je širi stepenik – komunikacija od 200 cm širine.

Sve oštećene spojnice kamenih ploča su isprane i plombirane reparaturnim malterima. Montažna podkonstrukcija gledališta podeljena je takođe u dve zone, prvu odnosno donju, koja se ankeruje dirketno na postojeće kamene stepenike i drugu zonu, gornju, gde se konstrukcijom formira novi pad gledališta kako bi gledaoci bolje sagledavali scenu.

Konstrukcijom formiran novi pad gledališta, foto: Restart Ing

Uklanjanje bez devastacije kulturnog dobra

Metalna podkonstrukcija je izrađena od kutijastih profila, a sedišta su od perforiranog lima, pocinkovana i plastificirana. Podne obloge na gornjoj zoni gledališta, staze i stepenici, su od panela vodonepropusne blažujke.

Cela novopokrojektovana konstrukcija sa sedištima je montažno-demontažna, tako da ukoliko se ukaže potreba za novim sadržajima konstrukcija može biti uklonjena bez devastacije prostora kulturnog dobra.

Investitor projekta je bila Opština Bar preko Evropskog fonda FORTITUDE project – Interreg-IPA CBC.

Sedišta su od perforiranog lima, pocinkovana i plastificirana; foto: Restart Ing

Foto-galerija

Projekat adaptacije sprovela je firma Restart Ing d. o. o. iz Budve; foto: Restart Ing
Projekat adaptacije sprovela je firma Restart Ing d. o. o. iz Budve; foto: Restart Ing
Montažno-demontažno gledalište uklopljeno u staro jezgro Bara; Foto: Restart Ing.
Montažno-demontažno gledalište uklopljeno u staro jezgro Bara; Foto: Restart Ing.

Grafički prilozi

Fotografije: Restart Ing d. o. o.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *