Studentsko ćoše

Domaća pamet: Digitalna restauracija starih arhitektonskih objekata

Digitalni alati za modelovanje i fabrikaciju elemenata nose čitav spektar mogućnosti primene na elemente enterijera i arhitekture.

Na predmetu Digitalna fabrikacija, na master studijskom programu Digitalne tehnike, dizajn i produkcija u arhitekturi i urbanizmu u Novom Sadu, napravljeni su i prikazani radovi studenata na temu Digitalni ornament.

Cilj pravljenja digitalnog ornamenta jeste interpretacija raznovrsnih ukrasa koji se mogu naći u tradicionalnoj srednjevekovnoj arhitekturi na nov način inspirisan digitalnim dobom.

Autori: Simo Ristanić i Jovana Kovačević; materijal: karton

Digitalni pečat ornamentalne arhitekture

Za fabrikaciju finalnih maketa kombinovani su različiti materijali kao sto su karton i stiropor, a pun efekat dubine i preplitanja koji daje poseban vizuelni ugođaj postignut je upotrebom softverskih alata za digitalnu fabrikaciju.

Autori: Željko Pavlović i Jovan Maksimović; materijal: karton
Autori: Milan Trninić i Stevan Ašćerić; materijal: stiropor

Pun efekat dubine i preplitanja postignut je upotrebom softverskih alata za digitalnu fabrikaciju.

 

Kreiranje varijacije u debljini i dubini su produkt promišljanja o ornamentici iz aspekta mogućnosti parametarskog modelovanja i savremenih alata za fabrikaciju.

Autori: Milan Trninić i Stevan Ašćerić; materijal: karton

Srpski ornamentalni motivi

Sečenjem ili bušenjem određenog materijala na CNC mašini postignute su dopadljive varijacije osnovnih srpskih ornamentalnih motiva.

Ornamenti od kartona se sastoje od više delova koji su sečeni u slojevima i naknadno su slagani i lepljeni. Elementi od stiropora su urađeni od jednog komada koji je bušen na CNC mašini prema zadatim parametrima.

Posebnom izgledu svakog ornamenta doprinosi osvetljenje i senke koje ističu i naglašavaju specifične elemente dizajna.

Autori: Jovan Jeftić i Milica Grujić; materijal: karton

Primena u restauraciji

Ovako dizajnirani ornamenti mogu naći svoju primenu u predlozima digitalne restauracije starih arhitektonskih objekata. Vizualizacija fasada i/ili enterijera srednjevekovne arhitekture sa reljefnim ornamentima može doprineti boljem razumevanju ideja i predloga arhitekte za rekonstrukciju ili adaptaciju objekata.

Autor: doc. dr Ivana Bajšanski; foto: privatna arhiva

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *