Softver

Savremene samonosive strukture u domaćoj radinosti

Inženjeri u Centru za digitalni dizajn prave makete od šperploča sa odnosom debljine ljuske i raspona manjim nego kod ljuske od jajeta.

Samonosive strukture oduvek su privlačile pažnju arhitekata jer su omogućavale gradnju tankih (ljuskastih) elegantnih konstrukcija, velikih raspona i interesantnih formi. Eduardo Toroja, Frei Oto, Hainc Isler, Serđo Muzmeći samo su neki od velikih inženjera-konstruktora 20. veka koji su ostali upamćeni po smelim i elegantnim ljuskastim konstrukcijama slobodnih formi.

Most na reci Basento Serđoa Musmećija, foto: Panoramio

Iako ove konstrukcije i dan danas izazivaju divljenje posmatrača, samo je relativno mali broj napravljen tokom 20. veka, jer su zahtevale vrhunske konstrukterske veštine i vremenski zahtevan proces izrada maketa za istraživanje stabilnih formi.

Benzinska stanica Hainc Islera, foto: Wikipedia

Novi digitalni alati kojima se mogu kreirati samonosive konstrukcije kao što RhinoVault, RhinoMembrane, ili Grasshopper3d/Kangaroo omogućile su veoma drugačiji pristup kreiranju slobodnih samonosivih formi i realizaciju neverovatnih i do sada neviđenih formi. Armadilo Vault, projekat realizovan za Bijenale 2016 u Veneciji od strane profesora sa ETH u Cirihu, jedna je od takvih inovativnih konstrukcija samonosivih konstrukcija koju je moguće dizajnirati samo pomoću najnovijih digitalnih alata. Armadilo Vault sačinjen je samo od tankih kamenih blokova koja je napravljena bez upotrebe maltera, lepka ili bilo kakvih drugih spojnih sredstava ili adheziva.

Armadilo svod bez veziva, foto: Iwan Baan

Samonosive strukture kod nas

U okviru radionice organizovane od strane Centra za digitalni dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu u okviru simpozijuma organizovanog od strane vodeće svetske organizacije za primenu digitalnih tehnologija u arhitekturi eCAADe (Education and research in Computer Aided Architectural Design in Europe) realizovana je maketa paviljona čija je forma optimizovana kao samonosiva struktura izrađena od tanke šperploče debljine 4 milimetra. Odnos debljine ljuske i raspona se kreće u odnosu od 1:140 do 1:500, što je znatno manje nego kod ljuske od jajeta.

Paviljon u izradi

Maketa paviljona dizajnirana je na takav način da je veza između elemenata kreirana samo pomoću spojnica na sredinama stranica.

 

Osnova paviljona

Za razliku od drugih savremenih samonosivih struktura, maketa eCAADe paviljona je dizajnirana na takav način da je veza između elemenata kreirana samo pomoću spojnica na sredinama stranica koje su tako projektovane da se čitava struktura može brzo sastaviti ili rastaviti i to bez upotrebe lepka ili drugih spojnih sredstava. One su dodatno projektovane alatima za parametarsko modelovanje i geometrijsku optimizaciju na takav način da čine heksagonalni patern naspram paterna trougaonih panela koje spajaju.

Autor teksta: dr Bojan Tepavčević, vanredni profesor na Departmanu za arhitekturu i urbanizam

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *