Reciklaža izgleda nije jedini način da plastične boce dobiju novu upotrebnu vrednost…

Dizajnerka Micaella Pedros realizovala je svoj projekat Joining Bottles koji podrazumeva korišćenje plastičnih flaša u eksperimentalnoj tehnici spajanja drvenih elemenata. Zagrevanjem plastike oko dva drvena elementa, flaša se oblikuje prema drvenoj konstrukciji, a nakon hlađenja ona postaje čvrst vezivni materijal.

Zagrevanjem plastike oko dva drvena elementa, flaša se oblikuje prema drvenoj konstrukciji, a nakon hlađenja ona postaje čvrst vezivni materijal.

 

Materijali poput drveta i plastike svuda su oko nas i to često razbacani po gradovima – čekaju da ih neko skupi i da im daju novu svrhu. Projekat Joining Bottles nastoji da razvije novi sistem delovanja u kom bi mi kao pojedinci mogli da uradimo nešto korisno sa onim što nas okružuje, piše Designboom.

Tehnika koju je razvila Micaella Pedros može da se prilagodi različitim oblicima i strukturama koje se mogu pronaći u našem okruženju. Raznovrsni komadi drveta i plastičnih flaša pronađeni u okruženju, diktiraju krajni izgled proizvoda. Na ovaj način pruža se prednost spontanosti i eksperimentisanju između proizvođača i materijala. Tako su i nastali ovi neobični oblici stočića i hoklica.

Detalj spajanja dva drvena elementa plastičnom flašom

Pogledajte i video o ovom projektu:

Foto, video: Micaella Pedros (Joining Bottles)

Pogledajte i kako su plastične flaše ispunjene blatom poslužile kao građevinski materijal.