Nameštaj i oprema

Pametni baštenski nameštaj koji sam sebe štiti od kiše

Filip Stark osmislio je sklopive naslone koji mogu pokriti sedišta ove outdoor garniture kako ona ne bi pokisla.

Sada kada smo zbog pandemije koronavirusa svi kod kuće, oni koji imaju bašte i terase mogu da uživaju u zracima prolećnog sunca iz udobnosti (i sigurnosti) doma. A da to uživanje ne bi pokvarila kiša, može da pomogne ova kolekcija nameštaja.

Kolekciju nameštaja za sedenje na otvorenom, koja nosi simpatičan naziv Oh, it rains!, osmislio je čuveni francuski dizajner Filip Stark za ništa manje čuveniji italijanski brend nameštaja B&B Italia.

Njihova nova kolekcija outdoor nameštaja sadrži sofu i fotelje svedene forme, sa masivnim pravougaonim naslonima koji imaju najveću ulogu u ovom inovativnom proizvodu. Naime, nasloni su znatno širi i duži u odnosu na sedalni deo, tako da prilikom njegovog automatskog preklapanja, prelaze ivice sedišta te ne ostavljaju mogućnost kapljicama kiše koje se slivaju da nakvase garnituru.

Nasloni prelaze ivice sedišta te ne ostavljaju mogućnost kapljicama kiše koje se slivaju da nakvase garnituru.

„Danas svi prave nameštaj za otvoreni prostor i to uglavnom tako što prosto stave tkaninu za spoljašnju upotrebu na standardni postojeći nameštaj i misle da ga to čini baštenskim nameštajem.“ – rekao je Filip Stark za Dezeen.

„Oduvek sam mislio da nešto sa takvim razmišljanjem nije u redu. Zamislite da se nalazite u prelepom hotelu, uživate u knjizi pored bašte i odjednom počinje da pada kiša i desetine konobara počinju da paniče i da prikupljaju sedalne i naslonske jastuke.“ – dodaje Stark.

Zato se ovaj nameštaj jednostavno i brzo sklapa i, što je najbolje, to radi sam. Mehanizam za sklapanje funkcioniše zahvaljujući aluminijumskom mehaničkom zglobu, koji je Stark razvio u saradnji sa istraživačkim i razvojnim timom kompanije B&B Italia.

Zaštita od kiše ali i od pogleda

Zbog svoje veličine naslon se ujedno može koristiti i kao vid modularnog zida, kako bi se kreirali intimniji prostori.

„Danas sve više i više ljudi traži male stanove i intimne prostore. Oni ne žele da ih neko osluškuje ili zagleda, pa sam dizajnirao naslon za leđa koji se može koristiti i kao zaštita od kiše ali i kao zaštita od znatiželjnih očiju i ušiju.“, istakao je Stark.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *