Konkurs za arhitektonske ideje „ArXellence 2“
Konkursi

Međunarodni konkurs za arhitekte: Redefinisanje zapadne rivijere Soluna

Konkurs za arhitekturu „ArXellence 2“ je otvoren i besplatan, jednostepeno međunarodno takmičenje ideja koje za cilj ima da istakne inovativni dizajn kao idealno sredstvo za uspeh nove Centralne poslovne oblasti Soluna.

Osnovan 315. godine pre nove ere i nazvan po imenu princeze Tesalonike Makedonske, sestre Aleksandra Velikog, Solun je istorijski grad koji se razvijao kroz vekove. Zahvaljujući svom položaju u severozapadnom delu Egejskog mora, Solun je postao multietnička metropola. Grci, Rimljani, Turci osmanlije, Sloveni i Jevreji prolazili su vekovima kroz ovaj grad, ostavivši svoj trag u samoj  kulturi grada i njenoj arhitekturi.

“Solunski kišobrani“, istočna obala

Danas je područje zapadne obale slabo iskorišteno urbano područje koje predstavlja verovatno jedno od najnerazvijenijih područja Soluna.

Zapadna obala, uključujući gradsku luku, nekada je bila proizvodna zona, a sada je idealno smeštena kako bi usmerila razvoj grada i njegovu obnovu u živi regionalni i međunarodni centar. Nažalost, danas je područje zapadne obale slabo iskorišćeno urbano područje koje predstavlja verovatno jedno od najnerazvijenijih područja grada. Slabi imidž, živahnost grada kao i njegovu produktivnost. Nekoliko dosadašnjih inicijativa za promena ka urbanom rastu i produktivnosti nije završeno uspešno. Izazov i dalje ostaje.

Solunska zapadna obala: Devastirani objekti

Otvoren i besplatan konkurs

Konkurs za arhitekturu „ArXellence 2“ je otvoren i besplatan, jednostepeno međunarodno takmičenje ideja koje za cilj ima da istakne inovativni dizajn kao idealno sredstvo za uspeh nove Centralne poslovne oblasti (CBD) Soluna. Takmičenje sponzoriše i organizuje ALUMIL – međunarodna kompanija sa sedištem u Grčkoj, specijalizovana za razvoj naprednih arhitektonskih aluminijumskih sistema – i podržana od strane Međunarodne unije arhitekata (UIA). Sprovodiće se prema UNESCO-vim standardnim pravilima za međunarodna takmičenja u arhitekturi i urbanističkom planiranju i preporukama za najbolju praksu UIA-e.

Predmet konkursa je dizajn novog CBD-a na širem prostoru od 120.000 kvadratnih metara iza luke. Povoljna lokacija tog područja uz gradsku luku, u blizini istorijskog gradskog jezgra i vrlo blizu važnih putnih i železničkih mreža, kao i industrijskih zona i logističke infrastrukture, nudi mogućnosti za održivi ekonomski razvoj.

Područje će se značajno razviti nakon završetka velikih perspektivnih infrastrukturnih projekata, kao što je proširenje luke, nove metro mreže Soluna i potencijalni razvoj zapadne prigradske železnice. I na kraju, ali ne manje bitno, nastavak preuređenja aerodroma u Solunu dovešće do (2021.) proširenja modernog aerodroma sa znatno povećanim kapacitetom, koji će grad dalje povezati sa svetom.

Solunska zapadna obala: predmet konkursa

Vizionarske ideje

Stoga, sa jakim potencijalom preuređenja, Konkurs za arhitektonske ideje „ArXellence 2“ predstavlja glavni izazov urbane obnove. To je prvi i najvažniji korak ka ispunjenju očekivanja novog, kosmopolitskog Soluna. Veruje se da će vizionarske ideje učesnika konkursa otvoriti put obnavljanju ovog oronulog gradskog područja kroz inicijative lokalne uprave i učešćem privatnog sektora. Potvrđujući svoju važnost i značaj za javnost, konkurs se odvija pod pokroviteljstvom grčkog Ministarstva životne sredine i energetike, regionalne vlade Centralne Makedonije, opštine Solun, Tehničke komore Grčke (ogranka Centralne Makedonije) i Saveta arhitekata Soluna.

Rokovi i nagrade

Takmičenje je počelo 9. marta 2020. godine, a prijave će biti otvorene do 25. maja 2020. Rok za prijavu je 15. oktobar 2020. Nagrade će iznositi 60.000 evra, a 6 pobednika, zajedno sa 4 počasna priznanja, najavljene su za 25. novembar 2020.

Ceremoniji dodele nagrada uslediće dvadesetodnevna izložba u Gradskoj skupštini Soluna kao i izložba u Solunskoj muzičkoj dvorani. Da biste dobili zvanične UIA-ove informacije konkursa i registrovali se, posetite stranicu takmičenja: www.alumil.com/arxellence.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *