Dešavanja, Studentsko ćoše

Saznajte kako bi mogao da izgleda novi Trg galerija Novom Sadu

Izložba studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam biće upriličena povodom jubileja 60 godina Galerije Matice srpske u zgradi na Trgu galerija.

U petak, 1. juna 2018. godine, od 18.30 do 22.00 sata, ispred galerije će biti upriličen program kojim će se ukazati značaj na Trg galerija kao važna kulturna tačku grada Novog Sada i značaj Galerije Matice srpske koja je za javnost otvorena od 1. juna 1958. godine. Upravo na taj dan biće prikazana prva postavka u okviru projekta koji ima za cilj prostorno uređenje parka i kreiranje novog javno-umetničkog prostora u kojem bi se izlagala vajarska dela domaćih i stranih umetnika.

Izložbom Novi Trg galerija biće predstavljeni idejni projekti studenata Departmana za arhitektru i urbanizam FTN u Novom Sadu.

Galerija Matice srpske uz podršku „Fondacije Novi Sad 2021” realizuje projekat Park skulptura na Trgu galerija kojim će se zelena površina ispred Galerije arhitektonsko-scenskom intervencijom biti pretvorena u Park skulptura. Kao prvi korak u realizaciji projekta izložbom Novi Trg galerija biće predstavljeni idejni projekti studenata Departmana za arhitektru i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, koji su na kreativan i inovativan način osmilili izgled ovog budućeg javno-umetničkog prostora.

Tri nove skulpture

Takođe, ovom prilikom će svečano biti otkrivene tri skulpture iz kolekcija Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti Poklon-zbirke Rajka Mamuzića koje će biti tokom godine izlivene u bronzi i postavljene na adekvatnim postamentima u park. Skulpturama, parternim uređenjem parka i prostora Trga Galerija, postavljanjem klupa i dizajniranim osvetljenjem, Park će postati javni prostor za umetnički predah i uživanje u samom centru grada, s nadom da 2021. ceo Trg galerija dobije istu funkciju.

Celokupan program

Program počinje izvođenjem opere za decu Priča duga o četiri druga u 18.30 sati, potom nastupa hor „Zvončići”, a zatim sledi otvaranje tri izložbe: izložbe radova dece iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” Umetnički vremeplov, izložbe učenika Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput” Od kopije do originala , kao i izložbe studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Novi Trg galerija. Simbolično u 20.21 sat biće svečano otkrivene skulpture iz kolekcija Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Likovne galerije Poklon-zbirke Rajka Mamuzića koje će ove godine biti izlivene u bronzi i postavljene kao prve skulpture u budućem Parku skulptura na Trgu galerija.

Zahvaljujući tituli Novog Sada Evropske prestonice kulture 2021., u narednih nekoliko godina park i plato na Trgu galerija dobiće nove sadržaje, a kroz projekat „Park skulptura” lokacija postaje novo mesto za uživanje u kulturi i kvalitetnom slobodnom vremenu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *