Aktuelno

Tri nijanse sive krase novu fasadu Galerije Matice srpske

Nakon šest meseci opsežnih radova, završena je adaptacija zgrade ove važne kulturne institucije u Novom Sadu.

U godini obeležavanja svoga jubileja – 170 godina od osnivanja – Galerija Matice srpske završila je adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije sveobuhvatno obnavljana.

Nakon samo šest meseci intenzivnog rada na rekonstrukciji fasade, Galerijski prostor je ponovo dostupan javnosti a fasada je dobila svoje novo ruho i prvu dekorativnu rasvetu.

Postavljeno je ukupno 2.000 kvadrata nove fasadne obloge u tri nijanse sive boje.

 

Ovaj poslednji korak, kojim se zaokružuju višegodišnji radovi na uređenju zgrade Galerije, usledio je posle adaptacije suterena, uvođenja savremenog protivpožarnog sistema i proširenja prostornih kapaciteta za depoe i konzervatorske radionice 2015. godine i zamene krovnog pokrivača i uređenja depoa na trećem spratu tokom 2016. godine.

„Kraj radova predstavlja kraj naših petnaestogodišnjih napora na transformaciji ustanove. Ovo je velika svečanost za nas jer smo zaokružili jedan dugogodšnji proces i zbog toga smo veoma ponosni.“- kaže Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, za naš portal.

Prostor Galerije je, ugradnjom lifta na spoljnom stepeništu, postao dostupan osobama s invaliditetom, čime je upotpunjena prošlogodišnja ugradnja lifta za posetioce u unutrašnjosti zgrade.

Ugradnjom lifta na spoljnom stepeništu, Galerija je postala dostupna i osobama s invaliditetom.

 

Projekat rekonstrukcije fasade autorsko je delo Nikole Martinovića iz N-Martin arhitektonskog biroa a realizovala ga je firma GAT d.o.o. Novi Sad pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Od sokle do venca

Od 12. decembra 2016. do 20. maja 2017. godine postavljeno je ukupno 2.000 m2 nove fasadne obloge u tri nijanse sive boje. Natpis u gipsu sa imenom Galerije postavljen je na friz fasade a izvršena je kompletna restauracija venaca i kapitela fasade, terase kao i ulaznog portala. Urađen je i završni sloj sokle površine 190 m2. Zidovi zgrade ispod zemlje su do dubine od 1,5 metra premazani hidroizolacionim premazom u ukupnoj površini od 221 m2.

Takođe, zamenjena je i kompletna stolarija. Ugrađeno je 77 prozora, uključujući UV zastore i unutrašnje šalukatre a izvršena je i restauracija 30 rešetki na prozorima.

„Svu rekonstrukciju radili smo uz saradnju Zavoda za zaštitu spomenika uz stručnu pomoć Slobodanke Babić, koja je nadzirala radove, a sve u cilju da se zadrži autentičnost objekta“, kaže Tijana Palkovljević Bugarski.

Izbetonirano je novo stepenište koje je obloženo odgovarajućim keramičkim pločama. Ugrađena je hidraulična podizna platforma za invalide tipa Kleemann i rampa na dva unutrašnja stepenika u holu.

Kako bi se postigao još bolji utisak, ugrađena je noćna rasveta sa 155 rasvetnih tela, s redovnim i svečanim režimom rasvete.

Donatori

Finansijska sredstva za adaptaciju fasade obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takođe, značajna sredstva ostvarena su kroz saradnju s Vojvođanskom bankom, kao i zahvaljujući privatnim firmama i pojedincima koji su dali priloge za navedene radove: dr Svetlana Grozdić, Centar stranih jezika Lingua – Ivana Macedonić Eremić, Ceramixproject – Đorđe Živanov, Tehnomontaža – Vladimir Đokić, Neofyton – Zoran Tadić, Predrag Bogovac, msr Tijana Kojić, mr Zoran Subotički, Goran Dujmović, Katica Maletin i Karl Drago Prelog. Svi oni postali su deo istorije Galerije Matice srpske i našeg Kluba prijatelja.

Hajde da počnemo od uređenja fasada, parkova, trgova, malih javnih prostora i da na taj način zapravo doprinesemo da naš grad bude što lepši.

– kaže Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

U dvorištu ispred Galerije Matice srpske postavljene su i skulpture.

Svečanost otvaranja u 20:21

Galerija Matice srpske će svečano biti otvorena 1. juna u 20:21 časova uz interesantnu video-projekciju na fasadi i spektakularan vatromet. Naravno, ova satnica nije slučajno izabrana. Naime, Novi Sad je izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

„Prvi utisak kada dođete u jedan grad stičete na osnovu fasada i na osnovu toga koliko su ulice čiste. Projekat Evropske prestonice kulture treba sve da nas ujedini. Hajde da počnemo od uređenja fasada, parkova, trgova, malih javnih prostora i da na taj način zapravo doprinesemo da grad bude što lepši.“ – dodaje Tijana Palkovljević Bugarski.

Foto: Igor Conić

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *