Aktuelno

Gugl danas odaje počast Zahi Hadid

Logo poznatog pretraživača danas je prilagođen slavnoj britanskoj arhitektici.

Zaha Hadid bila je jedna od naslavnijih arhitekata današnjice, čije se ime vezivalo za mnogobrojne čuvene objekte širom sveta. Zaha je na današnji dan – 31. maja 2004. godine – osvojila prestižnu nagradu Pritzker zbog čega logo Gugla danas izgleda potpuno drugačije. Naime, na njemu je crtež Zahe pored njenog najprepoznatljivijeg objekta Heydar Aliyev centra izgrađenog 2013. godine u Bakuu.

Zaha Hadid (1950 – 2016)

Google Doodle danas je sa crtežom Zahe koja stoji pored njenog najprepoznatljivijeg objekta Heydar Aliyev centra izgrađenog 2013. godine u Bakuu.

 

Slavna britanska arhitektica rođena u Iraku, umrla je u 65. godini u Majamiju od srčanog udara.

Svoj biro osnovala je u Londonu pod imenom Zaha Hadid Architects koji je do sada projektovao značajne objekte kao što su: MAXXI: Italijanski nacionalni muzej moderne umetnosti u Rimu (2009), Sportski centar za Olimpijske igre u Londonu 2012. (2011) kao i Heydar Aliyev Centre u Bakuu (2013) u fluidnim formama koje su postale prepoznatljive za njena dela. Zgrade kao što su Rosenthal Center u Sinsinatiju (2003) kao i zgrada Opere u Guangzhou (2010).

Heydar Aliyev Center, foto: Hufton Crow

Zaha Hadid prenosila je znanje u renomiranim visokoobrazovnim institucijama kao što su Hardvard, Jejl i Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču. Njen studio nastavio je sa radom utabanim stopama slavne arhitektice.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Edvard Toponarski

    Zaha Hadid nije rodjena na današnji dan. Rodjena je 31.10.1950. a na današnji dan 31.05.2004. dobila je prestižnu Pritzkerovu nagradu (Pritzker Architecture Prize – najznačajnije svetsko priznanje u oblasti arhitekture) kao prva žena nagrađena ovim priznanjem. I upravo to je razlog zašto je Google danas odao počast Zahi Hadid.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *