Arhitektura, Izdvojeno

Beogradske fasade: Instagram nalog o zgradama glavnog grada

Jovana Milićević već duže od četiri godine priča priču o beogradskim fasadama kroz interesantne fotografije napravljene telefonom.

Fasade našeg glavnog grada toliko su živopisne i raznolike ali često i degradirane da vas, u jednom trenutku, mogu oduševiti, a drugom odmah razočarati. Ovaj diverzitet primetila je i Jovana Milićević koji kroz objektiv svog telefona fotografiše zgrade koje na nju ostavljaju najveći utisak i to prenosi na Instagram nalog Beogradske fasade. Intresesovalo nas je, za početak, odakle joj ideja za pravljenje profila o takvoj temi.

Da je književno delo, ovaj profil ne bi bio beletristika nego faktografija.

 – kaže autor profila Jovana Milićević.

JM: Iako bi verovatno bilo zanimljivije za priču o ovom nalogu da postoji neka velika ideja, istina je da je profil nastao sasvim slučajno. Arhitektura me je uvek laički zanimala, možda i pod uticajem prijatelja arhitekata, a kroz fasade se dodaje i sociološki, istorijski, kulturološki sloj. Nekada mi se čini da one jasno pokazuje koliko je i na koji način zemlja uređena. U nekim zemljama postoje pravila o boji, izgledu, postavljanju odnosno nepostavljanju klima uređaja, zastakljivanju terasa. Kod nas ćete često videti čitav spektar stilova i oblika u jednoj ulici ili čak na jednoj zgradi.

https://www.instagram.com/p/BTqFsdXj0WS/?taken-by=beogradskefasade

Koje delove grada pokrivate?

JM: Nikada ne idem u potragu za fasadama, slikam svuda gde se nađem. Fotografije su sve nastale mobilnim telefonom, tako da nema nikakvog ograničenja u opremi i nastaju uvek usput, pa ih, logično, ima više iz delova grada u koje češće zalazim. Ali ako moram da biram, Vračar i Dorćol su definitivno najzanimljiviji. Najšarenije je!

Da li vas više interesuju stare ili nove fasade?

JM: Fenomenološki su mi interesantne i jedne i druge, ali ako ocenjujem estetiku prednost dajem starim fasadama. Trend koji trenutno vlada, kitnjaste bele fasade sa livenim detaljima, nije blizak mojoj estetici. Ipak mi je omiljena “zgrada” u Beogradu, zgrada SIV-a.

https://www.instagram.com/p/BKXf74YgTUf/?taken-by=beogradskefasade

Kakav utisak ostavljaju naše fasade na one koji nisu iz Beograda ili Srbije? Kakvo je, zapravo, lice našeg glavnog grada?

JM: Uglavnom, manje više svi imaju isti utisak, da je Beograd evropski grad, u smislu da vide istoriju koju mogu da vide i u drugim evropskim gradovima. U razgovoru sa prijateljima arhitektama sam saznala i da oni malo stručniji prepoznaju sve transformacije koje su se desile od devedesetih i vide degradaciju, koja je karakteristika tranzicionih zemalja.

https://www.instagram.com/p/BAhtSGISID9/?taken-by=beogradskefasade

Kod nas ćete često videti čitav spektar stilova i oblika u jednoj ulici ili čak na jednoj zgradi.

 

Da li obrađujete fotografije?

JM: Fotografije pravim telefonom. Najčešće je to i jedina fotografija koju napravim. Mislim da baš takve, bez puno editovanja, ulepšavanja i nameštanja imaju najviše smisla. Na fotografijama su fasade onakve kakve ih i golim okom viđamo. Da je književno delo, ovaj profil ne bi bio beletristika nego faktografija.

Zašto baš Instagram?

JM: Fasade slikam duže vreme, a krajem 2013. sam shvatila da bi te fotografije mogle da imaju neko svoje objedinjeno mesto. Instagram je bio logičan korak, kao mesto gde inače objavljujem fotografije koje napravim. Prva fotografija bila je fasada iznad garaže kod Politike.

https://www.instagram.com/p/hqet2eyIIg/?taken-by=beogradskefasade

Koja fotografija je najbolje prošla, a koja je vaš favorit?

JM: Najbolje prolaze sunčane fotografije, to je definitivno pravilo. I fasade sa “anomalijama”, jednom terasom okrečenom u drugu boju ili nešto slično.  Nemam jednu, volim blokovske, a neobično mi je lepa i jedna iz Mike Alasa. Izgleda kao da ne pripada ovom gradu.

https://www.instagram.com/p/rC_sG_SIHW/?taken-by=beogradskefasade

Koja zgrada je sledeća na „udaru“?

To se nikada ne zna. I baš u tome je draž.

Foto: Jovana Milićević

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *