Rasveta

Domaća lampa s digitalno fabrikovanim abažurom od papira

Ova lampa stvara interesantne senke na zidovima zahvaljujući parametarskoj perforaciji abažura.

Lampa Kanda predstavlja naziv projekta, koji je nastao kao igra reči od kandelabr, a rezultat je rada novosadskih studenata arhitekture.

Studenti su imali zadatak da dizajniraju abažur rasvete upotrebom softvera koji omogućava parametarsko modelovanje i digitalnu fabrikaciju elemenata na laserskom sekaču.

Model abažura; autor: Jasmina Vojnić Zelić

Primenom različitih perforacija na abažuru dobijaju se interesantne senke na zidovima.

 

Parametarskim modelovanjem moguće je dobiti raznovrsne paterne s perforacijama koji se mogu aplicirati na abažur rasvete u cilju dobijanja interesantnih senki na zidovima. Takođe, predmet istraživanja je bila analiza senki površinskih i linijskih elemenata, kao i naizmeničnih odnosa puno-prazno koji se parametarskim modelima dobijaju.

Istraživanje pogodnog paterna; autor: Jasmina Vojnić Zelić

Dizajn abažura

Drugi deo zadatka studenata bio je da osmisle celokupan izgled abažura uzevši u obzir način sklapanja, savitljivost i krutost materijala, vezu i prodor za grlo i sijalicu. Kao inspiracija za kreiranje oblika abažura studenti su analizirali prostorne odnose poliedara, nepravilnih poligonalnih površi, oblih tela i složenih zakrivljenih formi. Kombinovanje različitih oblika i paterna prema kojim se vrši isecanje delova površi kroz koje će prodirati svetlo stvorila je interesantan diverzitet ideja.

Model abažura; autor: Marina Miladinović
Detalj sklapanja abažura, hamer papir i šrafovi
Detalj sklapanja abažura, hamer papir i šrafovi

Abažur je modelovan tako da je na gornjem delu ostavljeno mesto za sijalično grlo, da bi se struktura mogla koristiti kao luster. Moguće je ubaciti i čvrsto postolje sa sijalicom koje će celu strukturu pretvoriti u podnu ili zidnu lampu.

Papirni abažur

Za fabrikovanje finalnih proizvoda kombinovana su dva različita materijala, crni hamer papir velike gramaže i crni šrafovi koji povezuju delove abažura. Svaki abažur sastavljen je tako da je moguće njegovo sklapanje i rasklapanje. Opcija rastavljanja cele strukture na više segmenata je pogodna zbog pakovanja abažura u kutiju, što omogućava jednostavan transport. U kutijama se osim delova abažura nalaze i brošure sa detaljnim uputstvom za sklapanje.

Kutije u koje je moguće spakovati i transportovati abažur

Ovo je rezultat rada studenata na predmetu Digitalna fabrikacija na master studijskom programu Digitalne tehnike, dizajn i produkcija u arhitekturi i urbanizmu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na Departmanu za arhitekturu. Predmet vode gostujući profesori sa Tehničkog univerziteta u Gracu, Milena Stavrić i Albert Vilče.

Detalj atmosfere sa izložbe lampe Kanda

U cilju prikaza rezultata studenata, organizovana je izložba u galeriji na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na Departmanu za Arhitekturu. Poseban ugođaj na izložbi pravile su senke na zidovima koje su kreirane zahvaljujući perforiranim parametarskim strukturama abažura.

Detalj u enterijeru

Rasveta dizajnirana na ovaj način može naći svoju primenu u enterijerima, a u zavisnosti od ambijenta unutrašnjeg prostora koji oplemenjuje, abažur može biti izgrađen i od drugih boja hamer papira. Hamer papir je pristupačan kao materijal, a uz kvalitetan dizajn omogućava prilagođavanje različitih paterna i oblika koji se lako mogu seći, saviti i zatim sklopiti. Na taj način umeće dizajnera postaje ključni kvalitet koji od svakodnevnih materijala kreira izuzetno atraktivan detalj u enterijeru.

Poligonalni oblik abažura; autor: Milica Veljković

Tekst: Ivana Bajšanski, foto: ARHNS

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dina

    Gde je moguće nabaviti ove abažure?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *