Svetski projekti

Fasada ove hale prekrivena je sa 900 plastičnih stolica

Kada ugledate ovu halu u Brnu odmah će vam biti jasno da stojite pred prodavnicom nameštaja.

Sve je uredu s vašim očima – ova zgrada je zaista potpuno prekrivena stolicama. Naime, arhitektonski biro CHYBIK+KRISTOF osmislio je novo sedište češke kompanije za proizvodnju nameštaja MY DVA tako što je više od 900 starih crnih plastičnih stolica stavio na fasadu hale jasno nagoveštavajući o kakvom objektu se radi.

Arhitekte, koje potpisuju ovaj projekt, vodile su se idejom da je fasada ustvari funkcionalna reklama.

Stara hala građena 90-tih godina prošlog veka nije nikad ni bila adaptirana. Ovo je bila prava prilika za njen potpun preobražaj ali je budžet bio prilično ograničen. Stoga su se arhitekte vodile idejom da je fasada (ustvari) funkcionalna reklama i zato su upotrebili skoro 1.000 starih stolica crne boje od plastike i stavili ih na fasadu kreirajući jedinstven eksterijer.

Ne samo da se se ovaj koncept pokazao kao veoma ekonomičnim (svaka stolica košta oko tri evra) nego je dobijen objekat koji odmah nagoveštava šta se unutra dešava, odnosno, da ima neke veze sa nameštajem, piše ArchDaily.

Ekološko rešenje

Pre adaptacije ova hala je bila poptuno neugledna. Postavljanjem stolica na fasadu dobijen je upečatljiv objekat koji privlači pažnju prolaznika.

Ovo rešenje je i ekološko jer je starim stolicama, koje bi najverovatnije završile na smetlištu, data nova upotrebna vrednost.

Enterijer hale organizovan je postavljanjem belih zavesa kojima se prostor može odvajati kada je potrebno organizovati sastanak ili obezbediti privatnost zaposlenih.

Foto: Lukas Pelech

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *