Materijali

Naučnici napravili opeku od zemljišta sličnog onom na Marsu

Budući stanovnici crvene planete mogli bi da grade objekte od lokalnog materijala.

Četiri naučnika sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu uspeli su da naprave opeku presujući zemljište slično onom sa Marsa.

U studiji koju je finansirala NASA, dobijen je građevinski materijal koji ne zahteva dodatna veziva da bi zadržao svoj oblik, a pritom je i veoma čvrst tako da je pogodan za zidanje.

Hemijski sastav zemlje na Marsu daje ovom materijalu čvrstoću kada se stisne pod presama.

– kaže građevinski inženjer Ju Čao sa Univerziteta Kalifornija.

Opeka je dobijena presovanjem zemlje koja je istog hemijskog sastava i granulometrije kao i ona na Marsu. Zahvaljujući presi visokog pritiska i sastavu tla, dobijena opeka zadržava svoj oblik i svojstva bez dodavanja bilo kakvog veziva ili aditiva, piše Verge.

Proizvodnja opeke na Zemlji uglavnom zahteva dodavanje nekog vezivnog materijala. Ali „hemijski sastav zemlje na Marsu daje ovom materijalu čvrstoću kada se stisne pod presama.“ – kaže Ju Čao.

Dobijena opeka od marsovske zemlje daje odlične rezultate na testovima – čak ima veću čvrstoću na pritisak od one zemaljske!

Dobijena opeka od marsovske zemlje daje odlične rezultate na testovima – čak ima veću čvrstoću na pritisak od one zemaljske!

 

Pošto je teret uvek problem na svakoj svemirskoj misiji, rešenje za građevinski materijal koji bi se koristio za podizanje objekata na Marsu nije beznačajno otkriće. Jedino što će se morati u tovaru naći mesto za presu visokog pritiska…

S Meseca na Mars

Ovaj tim je nekada eksperimentisao sa zemljištem sa Meseca pošto je NASA imala velike planove za ovaj prirodni satelit. Međutim, mesečevo tlo zahteva vezivo da bi se moglo presovati i oblikovati u neki upotrebljivi građevinski element. Kada je NASA prebacila fokus na Mars, isto je uradio i ovaj tim ali uz puno iskustva sa prethodnog istraživanja.

Foto: University of California, San Diego

Srodni članci na Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *