Arhitektura, Izdvojeno

Ekonomično rešenje za smeštanje gostiju u vikendici

Kada imate prilično ograničena sredstva, ovo može biti alternativno rešenje za smeštanje gostiju.

Pegi Dimer je profesor na Univerzitetu Jejl ali često boravi u Ouklendu, pa je želela da sebi izgradi jednostavnu i pristupačnu vikendicu koja će biti u blizini grada. Kada je jednom prilikom vozila bicikl duž novozelandskog okruga Kaivaka uočila je imanje koje je bilo savršeno za njenu buduće gnezdo. Međutim, budžet joj je bio veoma ograničen pa je morala puno toga da improvizuje. Krajnje rešenje je ispalo veoma interesantno!

Rešenje za goste bilo je izgradnja platforme na kojoj će se smestiti tri šatora.

 

„Imala sam veoma malo raspoloživih sredstava pa je ova kuća trebala da bude što je moguće skromnija. Mogla sam da priuštim samo vikendicu sa jednom spavaćom sobom, ali želela sam da omogućim prijateljima i porodici da mogu da dođu u posetu. Rešenje je bilo izgradnja platforme na kojoj će se smestiti tri šatora sa sobama za goste.“ – rekla je arhitektica Pegi Dimer.

Vikendica je zapravo prefabrikovani objekat jednostavne forme, vizuelno usmeren na okruženje. U unutrašnjosti su u nizu smešteni trpezarija, dnevna soba i spavaća soba, dok su kuhinja i kupatilo u dodatnoj bočnoj jedinici.

Platforma je izgrađena kako bi obezbedila stabilno sklonište za šatore ali i zbog savladavanja neravnog terena, piše Dezeen.

U velikom cilindričnom rezervoaru skuplja se kišnica sa krova, dok se manji rezervoar koristi za skladištenje.

 

U svakom od šatora može se smestiti dva do tri kreveta, a kada nema potrebe za dodatnim gostinskim sobama, oni se mogu spakovati i platforma se tada može koristiti kao prostrana terasa sa prelepim panoramskim pogledom.

U velikom cilindričnom rezervoaru skuplja se kišnica sa krova, dok se manji rezervoar koristi za skladištenje.

Ovo je zaista sjajno rešenje… doduše za potpuno drugačiju kulturu od naše.

Foto: via Peggy Deamer

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *