Bazen u kući LLP po projektu brazilske firme LB+MR; Foto: Favaro Jr
Arhitektura, Izdvojeno

Pogled ispod vode: Kako su bazeni evoluirali u statusni simbol modernog doba

Dok javni bazeni imaju određena ograničenja i pravila, privatni bazen garantuje osećaj ekskluzivnosti i ima moć da transformišu dom u odmaralište.

Samo nekoliko arhitektonskih tipologija ima moć da izazove osećaj dvostruke prirode kao što to može modernistički bazen.

Sam dizajn bazena podrazumeva da postoje trenuci aktivnosti i iznad i ispod vode. Iznad, i u nešto očiglednijem i vidljivijem smislu, bazeni deluju kao prostori za razonodu i sportski trening.

Ali ako odemo ispod površine vode, bazeni imaju dugu istoriju služeći kao simbol zadiranja u privatnost, smrti i društvenih okolnosti povezanih sa ekonomskom klasom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća Sheats-Goldstein u Los Anđelesu prema projektu Džona Lautnera; Foto: Jeff Green

Od kolektivnih do privatnih bazena

Evokativni miris i dugotrajna ulepljenost od hlora, spojeni sa kontinuiranim kretanjem vode koja reflektuje i pruža transparentnost, specifične su karakteristike bazena.

Kada se pak kombinuje sa društvenim iskustvom poluobnaženosti, otkriva se sposobnost pronalaženja individualne slobode u javnom prostoru.

Kako piše ArchDaily, popularnost bazena u SAD je u najvećoj meri porasla zajedno sa širenjem srednje klase, kada su ih komercijalizacija i reference na pop-kulturu pretvorili u mesta masovnog odmora.

Vremenom je preovladao individualizam, te su vlasnici kuća poželeli svoje privatno mesto za beg u vidu bazena.

Kako se segregacija završila 1960-ih, ljudima svih rasa je bilo dozvoljeno da uđu u javne bazene, stvarajući tako nove društvene uslove u kojima su se dešavale kolektivne aktivnosti.

Ipak, vremenom je preovladao individualizam, te su vlasnici kuća počeli da žele svoje privatno mesto za beg u vidu bazena koji bi mogli da koriste kako žele, pa je popularizovan koncept privatnog bazena u dvorištu.

Dečiji bazen u njujorškom Hafen parku; Foto: NYC Parks

Voajerska podvodna revija

U Evropi se takođe video porast želje za bazenima kao ravnotežom između javnog i privatnog prostora. Tako je jedan od najpoznatijih primera modernih bazena, iako neizgrađen, dizajnirao Adolf Los za projekat kuće slavne plesačice i pevačice Džozefine Bejker.

U onome što se može samo nagađati kao Losova opsesija ličnošću ove vrhunske zabavljačice kao primera moderne i emancipovane crnkinje u Evropi, može se pretpostaviti da je dom dizajniran tako da ona bude primarni objekat, a njeni gosti subjekti posmatranja.

U okviru prugastih crno-belih zidova kuće, bazen je predstavljao ideje o performansama, potajnom posmatranju i objektivizaciji muškog pogleda. Veliki stakleni prozori, koji bi omogućili pogled na Džozefinu dok pliva – kako je tvrdio Kurt Under, Losov kolega – stvorili su savršeno okruženje za „voajersku podvodnu reviju“.

Reklama za bazen u jednom starom američkom časopisu; Foto: Doughboy Industries

Los Anđeles kao sinonim za bazene

Bazeni se takođe pojavljuju i kao važan subjekat u umetnosti, posebno na poznatom delu Dejvida Hoknija A Bigger Splash (1967). Slika prikazuje kretanje vode koja razbija plavi mir, kao deo ljudske interakcije nakon skoka skakača sa daske, a ujedno i pozadinu tradicionalnog i modernog doma u Južnoj Kaliforniji.

Danas, kada se A Bigger Splash često smatra poznatim simbolom željenog života stanovnika Los Anđelesa, može se reći da je slika pomogla da se ukoreni težnja za posedovanjem dvorišta sa privatnim bazenom, čineći ovaj region gotovo sinonimom za bazene.

Privatni bazen garantuje korisniku osećaj ekskluzivnosti; Foto: Pixabay

Osećaj slobode u predgrađu

Bazen, posebno dobro dizajniran bazen, sada je statusni simbol mnogih predgrađa širom sveta, ispunjen istim idealima kao i bazeni elite koji pružaju osećaj slobode.

Dok javni bazeni imaju nekoliko ograničenja i pravila o tome ko na njega može da uđe, privatni bazen garantuje osećaj ekskluzivnosti.

Privatni bazeni imaju moć da transformišu dom u odmaralište i služe kao savršeno mesto gde ljudi mogu da pobegnu od svakodnevice i užurbanog tempa života.

Bilo da su javni ili privatni, veliki ili mali, iznad zemlje ili ukopani – bazeni su svakako ispunjeni određenim značenjem, i potrebno je samo zaviriti ispod njihove površine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *