Bazen po projektu Alvara Size izgrađen je 1966. godine; Foto: Matosinhos Sport
Arhitektura, Izdvojeno

7 neverovatnih bazena koje su dizajnirale poznate arhitekte

Pogledajte projekte arhitektoničnih bazena koje potpisuju Oskar Nimajer, Tadao Ando, Alvaro Siza, Peter Zumtor, Rikardo Bofil, Luis Baragan i Robert Malet-Stivens.

Tokom vrelih letnjih dana, bazen je bazen. A kada razmišljate samo o tome da se ohladite i pobegnete od vrućine, ako je voda čista i sunce prži, funkcija uglavnom zasenjuje formu.

Ipak, to ne znači da estetika nije važna. Plodni arhitekti su dugo uključivali bazene kao sastavne elemente svojih projekata. Iako ovi bazeni lepo dopunjuju okruženje za koje su izgrađeni, oni su i sami po sebi često zapanjujući.

U nastavku, osvrnućemo se na sedam legendarnih bazena koje su dizajnirala neka od najvećih imena u arhitekturi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bazen prema projektu Oskara Nimajera; Foto: Design Rulz

Bazen u kući Das Canoas u Rio de Žaneiru, Brazil

Arhitekta: Oskar Nimajer

Godina izgradnje: 1951.

Dizajnirana od strane Oskara Nimajera kao dom njegove porodice, kuća Das Canoas smatra se iskonskim primerom moderne brazilske arhitekture. Kamena gromada učvršćuje bazen i kuću, istovremeno stvarajući jukstapoziciju između prirodnog i veštačkog, piše Architectural Digest.

 

Plimni bazeni po projektu Alvara Size; Foto: Christian Gänshirt (Wikimedia)

Plimni bazeni u Leca da Palmeira, Portugalija

Arhitekta: Alvaro Siza

Godina izgradnje: 1966.

Kombinujući spokoj i sigurnost bazena sa slanom vodom i zvukovima talasa koji udaraju iz okeana, plimni bazeni u Leca da Palmeira, u Portugalu, nude najbolje od oba sveta. Dizajnirana od strane čuvenog portugalskog arhitekte Alvara Size, plaža ima dva prirodna bazena, koji su ispunjeni svežom morskom vodom i oivičeni stenovitim terenom kako bi se neprimetno uklopili u prirodno okruženje.

 

Bazen projektovan u švajcarskim termama; Foto: Jeremy Mason McGraw ELITE INT PHOTO courtesy of 7132 Hotel, Vals

Terme Vals, Švajcarska

Arhitekta: Peter Zumtor

Godina izgradnje: 1993–1996

Dizajnirana od strane Petera Zumtora, ova banja je izgrađena na jedinim termalnim izvorima u kantonu Graubunden, u Švajcarskoj. Konstrukcija je delimično ukopana u padinu – skoro nevidljiva sa zadnje strane – a zidovi su napravljeni od lokalno vađenog kvarcitnog kamena. Bazen je izgrađen u slojevima, a 60.000 multitonalnih traka izgledaju kao da je kamen presečen na pola.

 

Crveni bazen Rikarda Bofila; Foto: Lluís Carbonell Courtesy of Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

Privatni bazen u Kataloniji, Španija

Arhitekta: Rikardo Bofil

Godina izgradnje: 1973.

Crvena boja ovog privatnog bazena već u startu svakako izaziva pažnju. Dizajniran od strane španskog arhitekte Rikarda Bofila, bazen okružuje kaskadno stepenište koje vodi plivače u ružičastu vodu.

 

Bazen vile projektovan za poznatog industrijalca; Foto: J-L. Paillé/Centre des monuments nationaux 2022

Bazen Vile Cavrois u Croixu, Francuska

Arhitekta: Robert Malet-Stivens

Godina izgradnje: 1929–1932.

Ovaj bazen nalazi se direktno pored kotlarnice u modernističkoj vili iz 1932. koju je dizajnirao Robert Malet-Stivens za industrijalca Pola Kavroa. Higijena i zdravlje bili su važni elementi koje je Kavroa želeo da izrazi kroz svoje imanje, a ovaj bazen je bio jedan od načina na koji je Malet-Stivens oživeo ove ideale. Posetioci mogu lično da se uvere u lepotu ovog bazena jer je vila otvorena za javnost od utorka do nedelje od 10 do 18 časova.

 

Bazen za konje u Meksiku; Foto: Armando Salas Portugal courtesy of Barragan Foundation

Bazen u Cuadra San Cristobal u Los Clubesu, Meksiko

Arhitekta: Luis Baragan

Godina izgradnje: 1968.

Iako bi bazen na privatnom imanju Cuadra San Cristobal mogao izgledati privlačno za kupače, čuveni arhitekta Luis Baragan ga zapravo nije dizajniro za ljudsku upotrebu. Umesto toga, ovo ogromno pojilo napravljeno je specijalno za konje – da u njemu plivaju i iz njega piju vodu. Iako ovo može izgledati neočekivano, ima savršenog smisla s obzirom na štale koje se nalaze na imanju.

 

Casa Monterrey po projektu Tadaoa Ande; Foto: Edmund Sumner

Casa Monterrey u Montereju, Meksiko

Arhitekta: Tadao Ando

Godina izgradnje: 2011–2013

Ovaj stambeni objekat, koji je dizajnirao slavni japanski arhitekta Tadao Ando pre nešto više od deset godina, ima izvanredan bazen koji počinje na jednoj strani kuće i proteže se u konzolu sa pogledom na planinski venac Sijera Madre u Meksiku.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *