Objekat od drveta visok je 84,5 metara; Foto: Moelven Limitre
Svetski projekti

Norvežani su od sada vlasnici najviše DRVENE kule na svetu

Objekat Mjostarnet verifikovan je od strane Saveta za visoke zgrade i urbani habitat kao najviša građevina na svetu izvedena od drveta.

Arhitektonska firma Voll Arkitekter potpisuje projekat kule visoke 85,4 metra u norveškom gradu Brumunddal, koja je u potpunosti izvedena od unakrsno lameliranih drvenih elemenata (CLT), koji su dovoljno čvrsti da obezbede realizaciju visokih drvenih objekata, koji su održivi i samim tim veoma bitni za budućnost graditeljstva.

Da ovaj objekat uošte nije naivan po pitanju visine, govori i podatak da je on viši od Hrama Svetog Save u Beogradu za dva metra. Jasno je kolika je važnost ovakve konstrukcije za građevinsku struku.

Čak je i okno lifta u potpunosti izvedeno od lepljenog lameliranog drveta.

Mjostarnet je ovu prestižnu titulu nasledio od svoje prethodnice u Vankuveru, koja je visoka 53 metra i ima hibridnu konstrukciju od betona i drveta. S druge strane Treet Building, takođe iz Norveške, bila je konkurencija na lokalnom nivou sa svojih 49 metara, sve do izgradnje ove kule koja je useljena u martu.

Mjostarnet, koja predstavlja i treću generalno najvišu građevinu u Norveškoj, mešovite je namene i na ukupno 18 spratova organizovani su apartmani, hotel Wood, kao i poslovni prostori, bazen i restoran, piše Dezeen.

Materijal nabavljan lokalno

Eksperti za drvene konstrukcije, kompanija Moelven Limitre, uspeli su da čak i okno lifta u potpunosti izvedu od lepljenog lameliranog drveta poznatog kao glulam. Ovi elementi u formi stubova i greda mogu se koristiti kao zamena betonskih ili čeličnih elemenata.

Ovaj projekat značajan je primer velike posvećenosti održivosti, i osim što je umanjena količina emisije CO2, drvena građa je nabavljana lokalno obzirom da je ovo područje poznato po veoma razvijenoj šumarskoj i drvno prerađivačkoj industriji.

Održivo građevinarstvo

S obzirom na činjenicu da gradska područja postaju sve gušće naseljena neophodno je da se arhitekte usmere na upotrebu alternativnih materijala poput CLT-a, kako bi se stvorile održivije konstrukcije, koje pozitivno utiču na razvijanje urbanog tkiva grada.

Foto: Moelven Limitre

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *