Njujorški Ajfelov toranj; Foto: Today Show
Svetski projekti

Vessel je promašaj ili remek-delo arhitekture Njujorka?

Zavirite u Hudson Yards, najveći investitorski poduhvat u istoriji SAD, kojeg krasi njujorška verzija Ajfelovog tornja.

Prošle nedelje u Njujorku je konačno otvoren kompleks Hudson Yards, najveći privatni investitorski projekat u istoriji SAD, a u centru dešavanja našla se jedinstvena skulptura Vessel  („Posuda“) po dizajnu Britanca Thomasa Heatherwicka. Ova monumentalna čelična konstrukcija u obliku posude visoka je preko 45 metara i čini je čitava mreža unakrsno poređanih stepeništa čija postavka u nekoj meri podseća na saće. Zahvaljujući njenom monumentalnom izgledu ali i primarnom korišćenju čelika, ona pomalo podseća na Ajfelov toranj.

Vizualizacija „Plovila“: Forbes Massie – Heatherwick Studio

Čelična konstrukcija sastavljena je od 154 povezanih stepeništa sa 80 odmorišta, i ukupno 2.500 stepenika.

Kako prenosi ArchDaily, čitava konstrukcija je sastavljena od 154 povezanih stepeništa sa 80 odmorišta, i ukupno 2.500 stepenika. Nalazi se u samom centru Hudson Yardsa i krasi veliki javni trg koji su dizajnirale pejzažne arhitekte iz biroa Nelson Byrd Woltz Landscape Architects.

Foto; Michael Moran za Related Oxford

Lukuz bez premca

Na području od preko 56.000 kvadrata sada se nalaze luksuzne rezidencijalne zgrade, poslovni i komercijalni objekti, javni trgovi, restorani i drugi objekti. Kompleks ukupno broji 16 novih projekata, a većinu potpisuju veliki američki biroi kao što su KPF, BIG, SOM, Rockwell Group itd. Tu se nalazi i veliki kulturni centar The Shed po dizajnu slavnog studija Diller Scofidio + Renfro koji je bi uskoro trebalo da bude završen i takođe mu predstoji svečano otvaranje.

Odličnu reportažu sa otvaranja i intervju sa Heatherwickom napravio je kanal CBS, a možete je pogledati ispod: 

„Gomila stepenica koje se dižu u visinu… a ne vode nikud.“

„Ovo izgleda kao realna predstava našeg društva„, prokomentarisao je jedan gledalac. „Gomila stepenica koje se dižu u visinu… a ne vode nikud.“ Naime, prve reakcije javnosti nisu baš pozitivne pa tako Fast Company piše da „(skoro) svi mrze Vessel“. Doduše, i Ajfelov toranj je dočekan na nož, a danas je simbol Pariza.

Posetioci kompleksa mogu slobodno da se šetaju po svim delovima objekta i posmatraju okolinu, a zanimljivo je da će ulaznice, iako neophodne, biti potpuno besplatne.

Da li se slažete sa njim procenite sami. Sledi galerija slika raznih detalja iz Hudson Yards kompleksa. 

Fotografije: Related Oxford / Francis Dzikowski za Related-Oxford

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *