Čelični ram visine 37 metara klizi po šinama dugim 83 metra; Foto: YouTube screenshot
Svetski projekti

Kretanje čelične ljušture njujorškog centra Shed premijerno zabeleženo na kameri

Novo čudo iz kuhinje Diller Scofidio + Renfro je moderna višespratnica u Njujorku, koja je zapravo koncertni prostor čiji se deo strukture kreće na točkovima.

Impresivni projekat The Shed prvi put smo spominjali u tekstu o 10 građevina za koje jedva čekamo da se dovrše u 2019. godini kada smo napomenuli da budući kulturni centar u Njujorku čine dva dela: osnovna struktura i spoljna ljuštura, odnosno krov koji po potrebi može da se odvoji od baze putem klizača. Video pred nama konačno pokazuje kako to u praksi izgleda.

Mehanizam uključuje pogon za klizače koji po 83 metara dugim šinama gura čelični ram visine 37 metara.

Pokretni krov omogućava zgradi da se udvostruči, pritom pretvarajući susedni trg u prostor za događaje. Mehanizam uključuje pogon za klizače koji po 83 metara dugim šinama gura čelični ram visine 37 metara obložen polimerom. Zahvaljujući ovom mehanizmu, svojevrsna ljuštura moći će da se pomera napred-nazad.

Da podsetimo, The Shed je projekat arhitektonskog studija Diller Scofidio + Renfro (u saradnji sa  Rockwell Groupom) koji se trenutno gradi u njujorškom naselju Hudson Yards i predstavlja najveći privatni investitorski projekat u istoriji SAD. Objekat se prostire na preko 18.000 kvadrata, broji 8 spratova i u njemu će se održavati brojni kulturni, umetnički i muzički događaji.

Vizualizacija: Diller Scofidio + Renfro
Vizualizacija: Diller Scofidio + Renfro
Vizualizacija: Diller Scofidio + Renfro
Vizualizacija: Diller Scofidio + Renfro
Vizualizacija: Diller Scofidio + Renfro
Vizualizacija: Diller Scofidio + Renfro

 

Inače, zanimljivo je da se o ovom projektu i dalje priča po njegovom nezvaničnom nazivu, The Shed, iako će u budućnosti nositi ime bivšeg gradonačelnika Njujorka, Michaela Bloomberga. 

Otvaranje je zakazano za 5. april 2019.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *