Građevinarstvo, Izdvojeno

Oživela potpuno nova kula Svetskog trgovinskog centra u Njujorku

Na mestu nekadašnjih Bliznakinja, tik pored nove zgrade novog međunarodnog trgovinskog centra, pre neki dan svoja vrata otvorio je neboder imena 3 World Trade Center. 

Dozvola za izgradnju kule je dobijena 2010. godine, ali je početak radova prolongiran, tako da se tek 2016. počinje s ozbiljnijim građevinskim radovima. Projekat je vršen pod palicom velike arhitektonske firme Rogers Stirk Harbour + Partners čiji su projekti osvežili panorame brojnih svetskih gradova, a najviše njihovog rodnog Londona.

Nebo nad Njujorkom

Neboder je vrata posetiocima otvorio pre ravno nedelju dana, a Dezeen piše da mu je trenutno u potpunosti sređen eksterijer, dok je u enterijeru ostalo još dosta posla, prvenstveno da se urede neke od preostalih zona. S ukupno 80 spratova i 329 metara u visini, 3 World Trade Center je trenutno druga najviša građevina na lokaciji Ground Zero (odnosno, nekadašnjem placu na kojem su do 2001. stajale čuvene Bliznakinje) i peta najviša u celom Njujorku!

View this post on Instagram

A post shared by Rogers Stirk Harbour+Partners (@rogersstirkharbour)

Sa sve četiri strane kule nalaze se čelični nosači i grede koje oblikuju duguljastu rešetku u obliku slova K.

Fasadu zgrade upotpunjuje 10.000 staklenih panela koji se pružaju od poda do plafona na svakom spratu, a  naslanjaju se na konstrukciju od armiranog betona. Sa sve četiri strane kule nalaze se čelični nosači i grede koje oblikuju duguljastu rešetku u obliku slova K. Uglove zgrade ne drže noseće grede, već su oblikovani pomoću spoljašnjih držača od stakla i nerđajućeg čelika.

A kako to zapravo funkcioniše u unutrašnjosti…

Predviđeno je da 3WTC služi kao poslovno-stambeni objekat, dok će prva tri sprata zgrade igrati ulogu tržnog centra sa mnoštvom butika i ostalih prodavnica. Ulazni hol zgrade predstavlja najimpresivniji deo enterijera koji se prostire 18 metara u visinu i krase ga famozni stakleni zidovi koji kao da padaju sa gornjih spratova.

Zanimljivo je da je materijal za izgradnju ove zgrade, naročito kada pričamo o uređenju njenog enterijera, uvezen sa raznih strana sveta. Tako se u predvorju nalazi granit sa Sardinije i iz Zimbabvea, oprema je iz Italije, tehnika iz Nemačke i tako dalje.

Zgrada ima tri terase, i to na 17, 60. i 76. spratu i sve su ih već zauzele velike korporacije koje će baš ovde naći svoje novo sedište.

Brzi liftovi u 3WTC-u omogućuju da se od prizemlja do 17. sprata može stići za manje od tri sekunde!

Što se tiče ventilacije, ona je rešena tako što cevi vuku svež vazduh sa vrha zgrade sve do dole, kako bi donji spratovi dobili što čistiji vazduh. Neboder broji 44 lifta, plus pet vatrogasnih. Liftove namenjene korisnicima zgrade potpisuje čuveni Schindler čija oprema omogućuje veliku brzinu kretanja. To znači da se u 3WTC od prizemlja do 17. sprata može stići za manje od tri sekunde!

Ground Zero više nije tako prazan

Trenutno se u WTC kampusu pored ovog nebodera nalazi i glavna zgrada novog Svetskog trgovinskog centra,  kao i Kalatravin Oculus koji služi kao veliki Transportni centar. Preko puta ulaza u ove zgrade nalaze se i dalje dve memorijalne fontane na tragediju koja se ovde odigrala u septembru 2011. Planira se da u okviru kampusa u narednih par godina nikne i zgrada 2WTC za koju su prvobitno bili zaduženi Norman Foster i partneri, ali je konačno ipak pripala kompaniji BIG.

Fotografije: Joe Woolhead

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *