Aktuelno

Zgrada Svetskog trgovačkog centra u Njujorku je plagijat?

Protiv arhitektonske firme SOM, koja potpisuje projekat nove zgrade WTC-a, podneta je tužba za kopiranje dizajna objekta.

Naime, arhitekta Jeehoon Park tvrdi da je dizajn njujorškog One World Trade Centra ukraden od njegovog studentskog rada za objekat Cityfront ’99. On tvrdi da objekat u Njujorku ima upečatljive sličnosti s njegovim objektom od 122 sprata i da to najviše dolazi do izražaja kod staklene fasade koja je takođe izvedena od obrnutih trouglastih staklenih panela.

Osnove zgrada iz 1999. i spornog WTC-a

Jeehoon Park, koji je vlasnik arhitektonske firme Qube Architecture LLC u Džordžiji, traži da se putem sudskog spora definiše obim štete koji je nanet njegovoj firmi i da mu se pruže zasluge za dizajn One World Trade Centra, piše Reuters.

Kako tvrdi oštećena strana, arhitekte iz firme Skidmore, Owings & Merrill (SOM) mogle su videli projekat objekta Cityfront ’99 dok je bio izložen u lobiju Univerziteta ili su o njemu mogli saznati od njegovog bivšeg mentora koji sada radi za njihovu firmu. Arhitekta ističe da je Cityfront ’99 bio prikazan u filmu The Lake House (Kuća na jezeru; Sandra Bulok, Kjanu Rivs) iz 2006. godine, a da je jedna od scena istog filma snimljena i u holu čikaške zgrade u kojoj se svojevremeno nalazila kancelarija firme SOM.

„Naš klijent samo želi da se prema njemu postupi pošteno. On nije ni znao koja su njegova zakonska prava dok nam se nije obratio.“ – rekao je advokat arhitekte, Dan Kent.

Foto: 6sqft, Lucas Franco

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *