Aktuelno, Antigradnja

Kinezi prekopirali Tower Bridge i napravili ga duplo većim

U kloniranju raznovrsnih proizvoda i objekata, Kinezi idu korak dalje: usavršavanje kopiranih dela!

Kina je već dugo ozloglašena zemlja po pitanju kopiranja poznatih arhitektonskih dela. Kinezi se tako mogu „pohvaliti“ sa deset kopija Belih kuća, četiri trijumfalne kapije, tri Ajfelova tornja i jednim celim austrijskim selom.

Međutim, ovaj put su još više privukli pažnju jer je klonirani most u gradu Sudžou duplo veći od originalnog iz Londona!

Zvanično nazvan most Suzhou’s Tower Bridge ima pet saobraćajnih traka i četiri kule, a pobornici kopiranja čuvenih arhitektonskih dela ističu da je ovaj „most čak i lepši od originalnog“, piše Inhabitat. Po njihovim rečima, „ovo je unapređeno i usavršeno rešenje poznatog mosta u Londonu koji potiče iz 19. veka.“

Ipak, nemaju baš svi lepe reči za kineski Tower Bridge. Mnogi ističu da bi grad Sudžou, koji je poznat i kao Venecija istoka, trebao da neguje svoju tradicionalnu arhitekturu što je do sada i činio. Neki od najlepših primera kineske drevne arhitekture mogu se videti u ovom gradu, a izgradnja ovakvog mosta u potpunoj je suprotnosti s tradicijom.

„Bio sam zaista iznenađen što je ovakva građevina nastala u Sudžou jer ovaj grad do sada negovao svoju kulturu.“, rekao je Li Yingwu, direktor pekinške firme OAD Group.

To pokazuje da trenutni lokalni zvaničnici nemaju poverenja u svoju kulturu. Oni ne shvataju da je suština arhitekture u kulturi. To nije samo predmet.

– istakao je Li Yingwu.

Osim Suzhou’s Tower Bridgea u Kini postoji još 56 kopija drugih mostova.

Foto: CCTV

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *