Aktuelno, Antigradnja

Kinezi zvanično zabranili izgradnju „čudnih“ zgrada

Kineska vlada želi da stavi tačku na trend bizarne arhitekture koji je zahtvatio celu zemlju.

Period snažnog ekonomskog rasta praćen građevinskim bumom, sa sobom je doneo i veoma čudne objekte poput zgrade u obliku čajnika ili CCTV nebodera koji liči na pantalone. Sviđalo se to nekom ili ne, izgleda da se kraj ovakvoj arhitekturi nazire, jer je ove nedelje stigla direktiva državnog saveta kojom se zabranjuje izgradnja „čudnih“ zgrada.

Kineski predsednik Sji Đinping apelovao je još 2014. godine da se stane na kraj „čudnoj arhitekturi“ kada je iskritikovao brojne neobične objekte po zemlji kao što je kopija američkog Kapitola ili kopija celog austrijskog sela Hallstadt koji je pod UNESCO zaštitom. Po pisanju novina SCMP, direktiva poziva arhitekte da prave zgrade koje su više „pogodnije, ekonomičnije, zelenije i prijatnije za oko“ nego one koje su „predimenzionisane, ksenocentrične i čudne“.

Direktiva poziva arhitekte da prave zgrade koje su više „pogodnije, ekonomičnije, zelenije i prijatnije za oko“ nego one koje su „predimenzionisane, ksenocentrične i čudne“.

Na stranu što nisu lepe, mnoge zgrade građene novcem poreznika nisu služile svrsi, odnosno, građanima. Li Šilin, direktor Insituta za urbane nauke na Univerzitetu Jiatong u Šangaju, dodaje za SCMP i da su troškovi održavanja takvih zgrada često veoma visoki pa je samim tim i izgradnja ovakvih zgrada finansijski neopravdano.

A šta znači „čudno“?

Ipak, iz državnog saveta tek treba da stignu smernice koje preciznije određuju šta je to tačno „čudna“ arhitektura kao i ko i na osnovnu kojih kriterijuma će to tačno procenjivati. Obavestićemo vas čim dobijemo tu informaciju žaleći usput pomalo za „čudnim“ objektima koje smo rado objavljivali na našem portalu…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *