Rafael Vinjoli (1944–2023); Foto: Michael Toporkoff, University of California San Francisco.
In Memoriam

Preminuo čuveni urugvajski arhitekta Rafael Vinjoli (1944–2023)

Njegov prepoznatljiv stil i posvećenost energetskoj efikasnosti i funkcionalnosti u arhitekturi nastaviće da inspirišu buduće generacije arhitekata.

Svet arhitekture oprašta se od renomiranog urugvajsko-američkog arhitekte Rafaela Vinjolija, koji je preminuo 2. marta 2023. u 78. godini. Sa više od pola veka iskustva u struci, Vinjoli je bio poznat po svojim smelim i impozantnim projektima koji su izgrađeni u raznim gradovima širom sveta.

Među njegovim najpriznatijim radovima su aerodrom Carrasco u Montevideu, koji je postao poznata kapija Urugvaja, Bostonski kongresni centar, koji je redefinisao urbani prostor u tom američkom gradu, i kontroverzni 20 Fenchurch Tower u Londonu, 160 metara visok neboder koji je dobio oštre kritike zbog svog uticaja na okolinu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vinjolijev neboder 432 Park Avenue na Menhetnu; Foto: Wikipedia (Percival Kestreltail)

Od Montevidea do Velike jabuke

Rođen je 1. juna 1944. godine u Montevideu, Urugvaj, studirao je arhitekturu na Fakultetu za arhitekturu i urbanizam Univerziteta u Buenos Ajresu, na kojem je diplomirao 1969. Kasnije se pridružio arhitektonskom birou MSGSSV i izgradio kompleks Terraces of Manantiales i zgradu TV stanice ATC Argentina Televisora Color.

Godine 1978, zbog vladavine vojne hunte u Argentini, s roditeljima emigrira u Sjedinjene Američke Države i dobija predavački posao na Harvardu. Pet godina kasnije osniva sopstvenu arhitektonsku praksu u Njujorku – Rafael Viñoly Architects, koja danas ima kancelarije i u Palo Altou, Londonu, Mančesteru i Abu Dabiju.

Kontroverzni Fenchurch Tower u Londonu; Foto: Unsplash (Nick Fewings)

Vinjolijeva smrt je veliki gubitak za arhitektonsku zajednicu i podstiče nas da razmislimo o nasleđu ovog velikog stvaraoca.

Vinjoli je tokom svoje karijere dobio brojne nagrade i priznanja, uključujući Medalju časti Američkog instituta arhitekata, Povelju grada Njujorka i Nacionalnu nagradu za dizajn od Cooper-Hewitt Smithsonian muzeja dizajna, piše ArchDaily.

Vinjolijeva smrt je veliki gubitak za arhitektonsku zajednicu i podstiče nas da razmislimo o nasleđu ovog velikog stvaraoca. Njegov prepoznatljiv stil i posvećenost energetskoj efikasnosti i funkcionalnosti u arhitekturi nastaviće da inspirišu buduće generacije arhitekata da stvaraju inovativne prostore koji pomeraju granice.

Vinjolijevi projekti na portalu Gradnja

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *