Balkrišna Vitaldas Doši (1927–2023); Foto: © Vastushilpa Foundation
In Memoriam

Najčuveniji indijski arhitekta Balkrišna Doši preminuo u 95. godini

Tokom svoje sedam decenija duge karijere stvorio je posebnu arhitektonsku filozofiju i izraz, zasnovan na modernističkim vrednostima i lokalnim tradicijama.

Arhitekta Balkrišna Vitaldas Doši, dobitnik Prickerove nagrade za 2018. i RIBA zlatne medalje za 2022. godinu, preminuo je u 95. godini u Ahmedabadu, Indija, u utorak, 24. januara 2023. godine, objavilo nekoliko indijskih medija, među kojima je i Architectural Digest India.

Smatran jednim od najpoznatijih arhitekata koji su oblikovali arhitekturu druge najnaseljenije zemlje na svetu i njenih susednih regiona, Doši je u velikoj meri bio inspirisan delima Le Korbizjea i Luisa Kana, a u svom stvaralaštvu „kombinovao je pionirski modernizam sa narodnim jezikom“.

Posebno poznat po svom urbanističkom planiranju i projektima socijalnog stanovanja, kao i po svom akademskom radu kao gostujući profesor na mnogim univerzitetima širom sveta, Balkrišna Doši je tokom svoje 70-godišnje karijere dizajnirao neke od najpoznatijih zgrada u Indiji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Sangath Studio (1981): Foto: © Vastushilpa Foundation

Duboko uvažavanje lokalne tradicije

Često nazivan i najvećim indijskim arhitektom, Doši je stvorio posebnu arhitektonsku filozofiju i izraz, zasnovan na modernističkim vrednostima i lokalnim tradicijama, piše u osvrtu na njegovo plodno stvaralaštvo Dezeen.

Prvi je indijski arhitekta koji je dobio Prickerovu nagradu, 2018. godine, a njegov višedecenijski radi rad pokazao je duboko uvažavanje tradicije indijske arhitekture, klime, lokalne kulture i zanata, kako je objasnio RIBA Komitet časti za 2022.

Došijev stambeni objekat u Ahmedabadu (1973); Foto: Courtesy of VSF

Došijev rad obuhvata različite programe i razmere, uključujući administrativna i kulturna zdanja, obrazovne objekte, stambene zgrade…

Njegov rad obuhvata različite programe i razmere, uključujući administrativna i kulturne zdanja, obrazovne objekte, naselja za socijalno stanovanje i stambene zgrade.

Neki od ovih projekata uključuju kampus škole Šrejas i zgradu Ahmedabadske škole arhitekture, Indijski institut za menadžment u Bangaloru, socijalno stambeno naselje Aranja za koje je ovenčan nagradom Aga Khan za arhitekturu, Memorijalnu dvorana Tagore, Institut za indologiju, Dvoranu Premabhai i dr.

Institut za indologiju (1962); © VSF. Courtesy of the Pritzker Architecture Prize

Od Le Korbizjea do sopstvene prakse

Rođen 1927. u Puni, Indija, Doši je studirao arhitekturu na JJ School of Architecture u Bombaju. Između 1951. i 1954. nastavio je da radi sa Le Korbizjeom u Parizu kao viši dizajner, a zatim još četiri godine u Indiji, nadgledajući projekte u Ahmedabadu.

Uspostavio je decenijsku saradnju sa Luisom Kanom, koja je počela sa Indijskim institutom za menadžment u Ahmedabadu. Godine 1956. Balkrišna Doši je osnovao sopstvenu praksu Vastushilpa, zajedno sa još dvojicom arhitekata.

Aranya Low Cost Housing u gradu Indore u Indiji (1986); Foto: © VSF. Courtesy of the Pritzker Architecture Prize

On je bio arhitekta koji je uticao na mnoge ljude na različite načine – svojim radovima, pisanjem, predavanjima, kao mentor i kao uzor.

Odajući počast velikom arhitekti, Marta Torn, bivša izvršna direktorka Pritzkerove nagrade za arhitekturu, napisala je na svojoj Fejsbuk stranici:

„Balkrišna Doši je očigledno jedinstvena figura u panorami arhitekture 20. veka. On je bio arhitekta koji je uticao na mnoge ljude na različite načine: od svojih radova, pisanja, učenja, kao mentor i kao uzor. Radio je na različitim nivoima, od urbanizma do individualnih zgrada. Inkorporiranje tradicionalnih zanata prilagođenih novim prostorima i novoj upotrebi samo su dva primera celovitosti Došija u njegovom pristupu arhitekturi“.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    hare krišna balkrišna!

Оставите одговор

Obavezna polja *