Građevinarstvo

U Indiji se gradi najviša statua na svetu

Statua visine 182 metra biće figura Sardara Valabhai Patela, poznatog kao Čelični čovek Indije.

Indijski Kip Jedinstva, gotovo duplo viši od čuvenog njujorškog Kipa Slobode, biće posvećen Sardaru Patelu – velikom društvenom vođi, koji je imao ključnu ulogu u osamostaljenju Indije, a koji je bio prvi ministar unutrašnjih poslova i zamenik indijskog premijera.

Ova impresivna konstrukcija od 182 metra će u svojoj unutrašnjosti sadržati centar za posetioce, memorijalnu baštu, kao i hotel dok će kilometri staza i mostova povezivati statuu s gradom Kevadia. Objekat koji je projektovala arhitektonska firma Michael Graves Architecture & Design, osim što će postati najviši na svetu svoje vrste, svakako će napraviti značajan korak u građevinarstvu.

Na čeličnu potkonstrukciju stavljaju se bakarni paneli koji će ovoj statui dati prepoznatljiv izgled.

Pogledajte kako će izgledati Kip Jedinstva:

Kip Jedinstva je trenutno u fazi izgradnje, a projekat nadgleda aktuelni premijer Indije, Narendra Modi, kako bi ujedno i promovisao značaj Sardarovog zalaganja u borbi za nezavisnost Indije, piše ArchDaily.

Vidikovac u zoni grudi

U samom podnožju statue biće organizovan centar za posetioce, kao i niz izložbenih prostora koji će biti posvećeni Sardaru Patelu, kao i istoriji nezavisnosti Indije.

Vidikovac će biti smešten u zoni grudi statue, odakle će posetioci moći da uživaju u pogledu na reku Narmada i zaštićenu lokaciju Shoolpaneshwar u kojoj žive mnogobrojne vrste divljih životinja. U ovoj zoni posetioci će moći detaljno da prouče strukturalne detalje panela od kojih je izgrađena ova statua.

Konstrukciju nose dva betonska jezgra koji se oslanjaju na masivni temelj od betona.

S obzirom na to da se statua nalazi u samom koritu reke Nermada, bilo je potrebno, za početak, ojačati tlo kako bi ono moglo da primi težinu ovako velike konstrukcije. Kada je betonska baza završena, počelo se sa izgradnjom dva betonska jezgra koji nose celu konstrukciju statue. Potom je na nju stavljena potkonstrukcija od čelika koja nosi bakarne panele koji će ovoj statui dati konačan izgled.

Planirano je da Kip Jedinstva u potpunosti bude završen do kraja 2018. godine.

Rendering, foto, video: Michael Graves Architecture & Design

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *