Rasveta

Philips Lighting ulazi na tržište pametne Li-Fi rasvete

Izvinite, koja je šifra za vaš luster?

Philips Lighting, jedan od najvećih proizvođača rasvete na svetu, najavio je prelazak u sferu pametnog osvetljenja. Naime, radi se Li-Fi tehnologiji koja se bazira na brzom prenošenju digitalnih informacija putem LED svetla. Kako navodi Dezeen, holandski gigant postaje prvi veliki igrač iz sveta rasvete koji će u svoju ponudu uvrstiti i pametno osvetljenje.

LiFi tehnologija se bazira na principu prenošenju interneta između LED svetiljki i aparata poput kompjutera i tableta, i predstavlja veliki korak napred po pitanju razvoja pametnih umreženih kuća.

LiFi rasveta će se prvo naći u Philips Lighting kolekcijama za radni prostor.

Kako funkcioniše Li-Fi?

Razlika između Li-Fi i sada već svima poznate WiFi tehnologije je u tome što Li-Fi uređaji podatke prenose putem svetlosnih talasa, dok Wi-Fi aparati to rade putem radio talasa, koji su sporiji. Li-Fi tehnologija je razvijena na Univerzitetu u Edinburgu, a svetu ju je predstavio profesor Harald Haas u svom TED govoru iz 2011. godine.

 

Smatra se će podaci ovim putem moći da se prenose do 100 puta brže nego do sada.

Prvi komercijalni Li-Fi sistem predstavljen je javnosti tri godine kasnije. Philipsov potez predstavlja zvaničan ulazak Li-Fi tehnologije u mejnstrim.

Stručnjaci tvrde da Li-Fi nosi veliki potencijal. Smatra se će podaci ovim putem moći da se prenose do 100 puta brže nego do sada, budući da je svetlosni spektar oko 100.000 puta veći od spektra koji koriste radio talasi.

Šta se nalazi u Philipsovoj ponudi

Li-Fi LED svetla koju trenutno nudi ova kuća mogu da prenose podatke pri brzini od 30 Mb u sekundi. Za prenošenje podataka potrebna je, naravno, LED sijalica i adekvatan Li-Fi USB adapter priključen za kompjuter ili tablet.

Naime, svaka Li-Fi svetiljka ima u sebi ugrađen modem koji modulira svetlost pri brzinama koje ljudsko oko ne može da registruje. Svetlost se „kači“ na LiFi tako što detektuje Li-Fi USB adapter priključen za laptop, a taj adapter onda vraća podatke u svetiljku preko infracrvene veze.

Prvi korisnici dolaze iz Francuske

Prvi Li-Fi sistem rasvete kompanije Philips Lighting naći će se u sedištu francuske kompanije Icade. Njihova zgrada se nalazi u Parizu, a radi se o kompaniji koja trguje nekretninama. Kao lider u ovoj oblasti Icade je želeo da bude prvi koji će ispitati mogućnosti ove tehnologije za potrebe njihovih budućih i sadašnjih klijenata.

Foto: Philips

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *