Garage Screen Cinema / SYNDICATE Architects. Foto: Daniel Annenkov
Rasveta

Kako neonska svetla oblikuju arhitekturu i enterijere

Kada je Džordž Klaud početkom 20. veka proizveo prvu neonsku lampu nije ni slutio koliko će promeniti izgled sveta kao i da će se uticaji neona osetiti i dan danas.

Privlačan sjaj, raznolikost boja i retro estetika čine da ovi elementi rasvete mogu prostor istovremeno učiniti i modernim i nostalgičnim. Ipak, mnogima nisu potpuno jasne karakteristike neonske rasvete, a pritom su arhitekte često izbegavale njenu upotrebu u prostorima zbog bliske povezanosti sa komercijalnim natpisima. Kako su neonski natpisi i generalno neonska rasveta ušli poslednjih godina na „velika vrata“ enterijera, u nastavku pišemo o svojstvima neona, njegovoj arhitektonskoj istoriji i o načinima na koje arhitekte danas mogu da primene ovu vrstu rasvete u svojim projektima.

Foto: Fabio Puttini

Neonski gas otkriven je 1898. godine, a svoje ime je dobio po grčkoj reči „neos“ što znači novi gas.

Neonski gas otkriven je 1898. godine, a svoje ime je dobio po grčkoj reči „neos“ što znači novi gas. Neon predstavlja retki plemeniti gas bez boje, mirisa i ukusa, koji je inertan u standardnim uslovima, dok emituje narandžasto-crveni sjaj kada se postavi u električno polje.

Prvu neonsku lampu izumeo je 1902. godine inženjer i hemičar Džordž Klaud, dok je javnosti prvi put predstavljena 1910. godine u Parizu. Neonska lampa je kreirana tako što je prvobitno napravljena ošupljena staklena cev, iz koje je delimično eliminisan vazduh i kroz nju provučena visokonaponska struja i neonski gas ili neki drugi gas koji se aktivira sa strujom i tako se emituje svetlost. Različite boje svetlosti se postižu ubacivanjem različitih gasova ili nanošenjem različitih boja i fosfornih obloga na zidove staklenih cevi.

Džordž Klaud je sa svojom kompanijom Claude Neon 1923. godine počeo proizvodnju neonske rasvete u Sjedinjenim Američkim Državama, čime je otpočela jedna nova era estetike američkih gradova. Neonska rasveta je ubrzo počela da se koristi za formiranje reklama na objektima, ali i na panoima sa repertoarima bioskopa. Svakako, možda i najpoznatija primena neonske rasvete ikada vezuje se za Las Vegas.

Foto: Luis Beltran

A onda je za neonom poludeo ceo svet

Međutim, neonska rasveta nije svoju primenu imala samo u SAD. Nakon njenog predstavljanja u Parizu, neonska svetla počinju sve intenzivnije da se koriste u bioskopima i noćnim klubovima širom Evrope. Neonska svetla su se razvijala i u Kini tokom 20ih godina prošlog veka i neizbrisivo su transformisala izgled Hong Konga sredinom veka. Čak su i Sovjeti 60-ih godine uneli neon u svoje metropole, piše ArchDaily.

Foto: Adria Goula

Neonska rasveta dobro se kombinuje sa savremenim dizajnom enterijera ali i sa retrofuturističkim stilom.

Od svoje rane istorije do današnjih dana neonska svetla su duboko povezana sa modernošću i kosmopolitskim životnim stilom, te arhitekte i danas mogu nastaviti da koriste neonske natpise ukoliko žele da naglase takvu atmosferu. To mogu izvesti kroz upotrebu neonskih natpisa, simbola ili apstraktnog dizajna koji uključuje neonsku rasvetu. Ova rasveta dobro se kombinuje sa savremenim dizajnom enterijera.

Foto: Alexander Haas

Retro ambijent

Ipak, sa tako jakim istorijskom referencama, kroz nostalgične simbole poput reklama na Tajm Skveru ili kockarnica u Las Vegasu, neon ima još veći potencijal u cilju kreiranja atmosfere koja ide van granica modernog gradskog života. Kombinovanje neonske rasvete sa sirovim betonom, opekom i biljkama može stvoriti retro ambijent koji će svoje korisnike vratiti u neko drugo vreme. Zbog toga je neonska rasveta odlična za stil enterijera koji je sada veoma popularan – retrofuturizam.

Foto: Rungkit Charoenwat

Kič?

Iako neke arhitekte smatraju da su neonski natpisi i neonska rasveta kičasti i teški za primenu u enterijeru, ovi elementi zapravo mogu na veoma jednostavan i diskretan način potpuno transformisati prostor. Naravno, potrebno je istražiti najadekvatniji odnos između neonske rasvete i predmetnog prostora. Neon tada može savršeno „oružje“ u elegantnom isticanju željenog arhitektonskog elementa. Pogledajte neke od dobrih primera:

Foto: Israel Gollino
Foto: Fernando Alda

Foto: Denilson Machado – MCA Estudio (levo), James Morgan (desno)
Foto: Juliano Cezare

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *