Pomozite kolegi da reši problem i podelite znanje; Foto: DropDetail
Softver

DropDetail: Domaća platforma za rešavanje arhitektonskih detalja namenjena za ceo svet

DropDetail je platforma na kojoj će arhitekte moći da zajedničkim snagama rešavaju problematične arhitektonske detalje ali i da razmenjuju znanje.

Zamislite situaciju: Desi ti se neki problem sa detaljem koji ne znate ili nemate vremena da rešite i napravite screenshot, opišete šta vas tačno muči i postavite to na platformu. Po principu crowdsourcea, zajednica arhitekata će da pripomogne savetima koje vi možete ali i ne morate primeniti.

Iza ove inovativne ideje stoji naš arhitekta Marko Lazić koji je platformu DropDetail osnovao sam. „Stajala je zapisana kao misao u svesci sa idejama više od godinu dana, a na njoj se intezivno počelo raditi tokom pandemije Covid-19 kada se radilo od kuće i imalo malo više vremena za sebe i eksperimentalne projekte.“ – kaže Lazić koji živi u Berlinu nešto više od godinu dana i radi u jednom međunarodnom arhitektonskom birou.

Objavite problem, a zajednica arhitekata će ga rešiti; Foto: DropDetail

DropDetail vam omogućava da delegirate kolegama na mreži svoj problem i zajedno sa njima ga rešite.

Na ideju o pravljenju ovakve platforme došao je iz lične potrebe. „Nekad je potrebno vrlo brzo rešiti detalj koji je specifičan a u katalozima i na internetu ne možete naći isti ili onaj koji možete da primenite 100%.“ – kaže Lazić na naš portal i dodaje da se vreme gubi na brainstorming, razgovor sa kolegama ili traženje već nekog sličnog postojećeg detalja u arhivama. „Isti problem se javlja kod mnogih biroa u kojima sam radio i sa kojima sam sarađivao.“ – tvrdi Lazić.

DropDetail rešava upravo problem gubljenja vremena na gore navedene situacije i omogućava fokusiranje na veći cilj i na bitnije stvari u samom projektu. „Platforma radi za vas u pozadini“ – dodaje Lazić.

Anketa koja je presudila

Na sprovedenoj anketi od više stotina ispitanika u studijima širom evrope Marko Lazić dobio je veoma ohrabrujuće podatke koji su ga još više pogurali u pravljenju test verzije DropDetail. Na jedno od pitanja „Koliko često naiđete na problem tokom crtanja arhitektonskog detalja“ na prvom mestu sa 69,6% odgovora bilo je „Često„, dok je na drugom mestu bilo „Stalno„.

Kod pitanja „Kako najčešće rešavate arhitektonski problem?“ na prvom mestu je bio „Web istraživanje“ sa 73,9%, na drugom mestu „Pitam kolegu“ i ono najvažnije pitanje „Ukoliko bi postojala crowdsourcing platforma gde možete da objavite arhitektonski detalj kako bi vam neko drugi pomogao da ga rešite, da li biste ga koristiti?“ 88,7% je odgovorilo sa Da.

„Ovo pitanje je bilo presudno da potvrdim moju tezu o neophodnosti ovakve platforme.“ – kaže Lazić za naš portal.  Teza je formirana nakon razgovora sa velikim brojem kolega kako u Srbiji tako i u zemljama EU. Ukratko: DropDetail vam omogućava da delegirate kolegama na mreži svoj problem i zajedno sa njima ga rešite, nešto naučite ili pak podučite nekoga. Dakle, zajednička razmena znanja.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=EfndJjQT-EY&feature=emb_title

Od arhitekata za arhitekte

Naravno, ostaje pitanje kako motivisati kolege da rešavaju tuđe probleme. Marko Lazić kaže da smo se svi našli u situaciji da pitamo za stručnu pomoć ali i da pružimo stručnu pomoć. „Nije sramota nešto ne znati. Sramota je ne pitati i tapkati u mestu.“ – dodaje Lazić.

Najbolji primer su platforme za programere kao na primer Stack Owerflow, Reddit , Github gde već godinama IT inženjeri razmenjuju svoja iskustva, sarađuju i uspevaju da stvore nove poslovne šanse.

Sličan princip će imati i finalna verzija DropDetail platforme na kojoj ćete moći da napravite svoj profil, direktno komunicirate sa kolegom koji je ponudio najbolje rešenje za vaš problem ali i da vaš rejting kao „Good troubleshooter“ bude vidljiv ostalim arhitektama i kompanijama. „Kada neko zna da radi sa detaljima, vrlo brzo će biti prepoznat i eventualno i angažovan“ – dodaje Lazić.

Slanje arhitektonskog problema na platformu; Foto: DropDetail

U finalnoj verziji ćete moći da napravite profil i automatski postavljate detalje kao na platformama Behance ili Pinterest.

DropDetail je trenutno beta fazi gde se testira kako sve funkcioniše. Za sada su omogućeni samo komentari na postavljeni detalj, a u finalnoj verziji će moći da se odgovora skicom, voice porukom, ili crtežom preko postavljenog detalja. Takođe, u finalnoj verziji će postojati kategorije, tagovi i search engine koji će uprostiti pretragu. „U finalnoj verziji ćete moći da napravite profil i automatski postavljate detalje kao na platformama Behance ili Pinterest.“ – dodaje Lazić.

Šaljite probleme

U ovoj fazi Marko Lazić traži od kolega arhitekta da ili direktno na mail ili kroz kontakt formular podnesu detalje sa opisom. Na ovaj način stvara se baza detalja, komentariše se na njih i uz pomoć povratnih informacija se optimizuje platforma.

U ovoj fazi funkcioniše ekskluzivni odabir detalja koji će biti postavljeni na platformu kao ugledni primeri koji će u finalnoj verziji služiti kao vodič drugim korisnicima. Dakle, prvi podneseni detalji će služiti kao vodič za sve one koji će platformu koristiti u finaloj verziji.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *