Rasveta

LED svetlo emituje Li-Fi signal koji je 100 puta brži od Wi-Fi

Sijalice više neće samo osvetljavati prostoriju već će i praviti mrežu preko koje će komunicirati računari, kućni aparati i telefoni.

Kompanija Velmenni je posle višegodišnjeg testiranja u laboratoriji konačno iznela svoj proizvod na tržište i to u Estoniji, gde je u kancelarijskim uslovima postigla brzinu bežičnog prenosa podataka od čak 1 Gbps što je oko 100 puta brže od prosečnog Wi-Fi signala. Zahvaljujući ovome, skidanje filma (ali, molim vas, ne sa torenta) u visokoj rezoluciji za nekoliko sekundi postaće realnost.

Kako piše Mashable, Li-Fi signal prenosi se putem LED svetla koje se pali i gasi u intervalima merenim u nanosekundama, što ljudsko oko ne može da percepira. U laboratorijskim uslovima su na ovaj način dostignute brzine prenosa i do 224 Gbps!

U laboratorijskim uslovima su postignute brzine prenosa i do 224 Gbps!

Za razliku od Wi-Fi signala koji prolazi kroz zidove, Li-Fi signal je zasnovan na svetlu pa je samim tim ograničen njegov domet. Međutim, zbog ovog ograničenja, Li-Fi se može ispostaviti i kao sigurnija mreža jer se podaci ne šire van prostorije.

Ono što je zanimljivo za nas iz arhitektonsko-građevinske struke jeste da će Li-Fi mreže mogu doneti velike inovacije po pitanju enterijerskih rešenja jer će LED sijalice sada imati dvojaku funkciju: da osvetle prostoriju i da naprave mrežu kojom će računari i kućni uređaji međusobno komunicirati.

Naravno, ostaje da se vidi koliko su Li-Fi mreže upotrebljive u svakodnevnoj praksi i koliko će finansijski izdaci biti potrebni za njeno uvođenje.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *