VLHS House je nabolji realizovani projekat sa fentilisanom fasadom, FILTER Arhitektura
Građevinarstvo

Ovi projekti imaju najbolje fasadne sisteme u Bosni i Hercegovini

Trka je bila podeljena u tri kategorije (ETICS, stakleni i fasadni sistemi), a sledeći projekti bili su najbolji na konkursu.

Fasadno inženjerstvo je jedno od najvažnijih, ali nepravedno zapostavljenih domena savremenog arhitektonskog stvaralaštva. Situacija je naročito zabrinjavajuća na prostoru Balkana. Iako građevinske kompanije svetskog renomea proizvode i razvijaju savremene fasadne sisteme i materijale visokih performansi, njihova primena u praksi je daleko ispod očekivanih standarda.

U cilju da reaktuelizuje pitanje fasadnog inženjerstva, a sve sa svrhom skretanja pažnje na značaj energetske efikasnosti zgrada različitog formata, kompanija SFERA iz Mostara inicirala je i organizovala otvoreni, nacionalni konkurs.

Na konkurs je stiglo ukupno 21 projekat, od kojih su za najbolje proglašeni sledeći:

Cinema Tower

  • Kategorija: Praškasti materijali / ETICS fasadni sistemi
  • Autori: Jelena Popović i Vanja Šikman
U idejnom rešenju je predviđena kontaktna fasada, kao jedan od dodatnih protivpožarnih sigurnosti

Princip zaseka na fasadnim zidovima sastavni deo je koncepta.

Stambeno-poslovni objekat je kvadratnog oblika, zasečenim na pojedinim delovima radi uvođenja svetlosti u objekat, ali i sama markica objekta je nesrazmerna i objekat ne dobija lepu volumetriju kao kompaktan, ali i princip provlačenja zelenila kroz same segmente objekta ostvaren je jednim delom kroz ovo zasecanje.

U oblikovnom smislu objekat je projektovan u skladu sa namenom, savremenim oblikovanjem. Princip zaseka na fasadnim zidovima sastavni deo je koncepta. Ovaj objekat odiše ujedno sa jednostavnošću i monumentalosti, a sa kosinama, dubinama, poigravano je i sa senkama, i sama fasada odiše onda drugom volumetrijom.

Beli fasadni zidovi sa kombinacijom led sive nijanse predstavljaju svežinu objekta i daju eleganciju. Na osnovnoj bazi konstruktivnih zidova od prefabrikovanih elemenata primenjuju se sistemi ETICS sastava za završnu obradu.

U idejnom rešenju je predviđena kontaktna fasada, kao jedan od dodatnih protivpožarnih sigurnosti na predviđenu strukturu sa izraženim velikim vertikalnih gabaritima, što povećava protivpožarne mere. Kamena vuna za kontaktne fasade je optimalno rešenje za toplotnu zaštitu, a ujedno i akustičnu izolaciju, dimenzione stabilnosti i zaštitu od požara. Izbor kontaktnih fasada ide sa konceptom provlačenja zelenila kroz objekat i samom pričom o održivoj arhitekturi, energetskoj efikasnost.

 

Kulturno istraživački centar

  • Kategorija: Staklene fasade
  • Autori: Biro za projektovanje Pop Arh
Osnovni tip fasadnog sistema ovog objekta jeste sistem zid-zavesa

Staklo određene refleksije omogućava igru svetlosti prilikom okretanja panela.

Prezentovani fasadni sistem pripada projektu kulturno istraživačkog centra. Kao primarni, vizuelno prvi sagledani sloj objekta, komunicira sa unutrašnjom organizacijom prostora i prolaznicima dočarava njenu dinamiku. Fasada, duž čitavog objekta, svojom materijalizacijom, korespondira razvoju umetnosti u poljskoj kulturi i samoj istraživačkoj delatnosti koja se odvija u centru. Od opeke, kao početnog gradivnog materijala i karakterističnog u ovim predelima, preko staklenih fasada do interaktivnih, ekranskih fasadnih panela.

Osnovni tip fasadnog sistema jeste sistem zid-zavesa. Formirana ispod laboratorije za ispitivanje materijala i novih tehnologija, predstavlja novi korak, talas u razvoju umetnosti. Konstrukcija terasa, koje po obodu objekta prate čitavu formu, prihvata rotirajuće staklene panele. Paneli su u ulozi stalne izložbene postavke, igre sa Suncem i osvetljajem. Staklo određene refleksije omogućava igru svetlosti prilikom okretanja panela. U oku posmatrača sa ulice i neke dalje tačke gledišta, to stvara utisak talasa bljesaka. Efekat se ne postiže samo van objekat, već i unutar, samo što je ublažen već postojećim fasadnim slojem zid zavese, kako ne bi previše uticalo na rad korisnika prostora. Fasadna ravan, tj. ravan zid zavese ne sadrži primarne konstruktivne elemente. Sastoji se od transparentnih i netransparentnih polja koja se nalaze u pravcu konstruktivnih elemenata i sakrivaju ih gledano sa spoljašnje strane.

Strukturalna zid zavesa sa troslojnim staklom. Sama spratna visina u objektu, do drugog sprata, podrazumeva visinu od 4m. Kako bi se ostvario odnos, kako u estetskom tako i u konstruktivnom i racionalnom smislu, stakleni paneli ne bi bili u mogućnosti da pokrivaju čitavu tu visinu, sa fiksnim tačkama samo u nivoima međuspratnih tavanica. lz tog razloga, uvodi se, na polovini, nova linija prihvatanja panela koji samim tim bivaju duplo skraćeni i krući.

 

VLHS House

  • Kategorija: Ventilisane fasade
  • Autori: Filter arhitektura
Na objektu VLHS dominiraju dva tipa ventiliranih fasada

Primenjena je ventilisana fasada sa oblogom od zidanog kamena kao i od čvrstih mineralnih ploča.

lako smeštena daleko od mora, Kuća VLHS nalazi se u sunčanom mediteranskom okruženju ruralnog hercegovačkog krajolika, u blizini reke Neretve, i relativno blizu bogate graditeljske baštine oko i unutar Mostara. Na nivou koncepta, kuća nastoji da oponaša malo hercegovačko selo smešteno ispod “jednog velikog krova.

Mnoštvo vizuelnih i hodnih prodora kroz kuću, granicu između enterijera i eksterijera čini nejasnom, i kao rezultat stvara snažnu vezu između unutrašnjosti i okolnog krajolika.

U tehničkom smislu, Kuća VLHS se klasifikuje kao izrazito nisko-energetski objekt, čiji se koeficijenti prolaska toplote kreću u rasponu od 0,114 do 0,326 W/m2K, koji je opremljen pasivnim sistemima grejanja, hlađenja i vetrenja objekta, te koji se svrstava u kategoriju A energetskog pasoša.

Na objektu dominiraju dva tipa ventilisanih fasada: ventilisana fasada sa oblogom od zidanog kamena debljine 15 cm, te venitlisana fasada sa oblogom od čvrstih mineralnih ploča sa monolitnom završnom obradom. U oba slučaja, za potrebe objekta su projektovani i razvijani namenski, potkonstrukcijski sistemi.

 

Stay at Home

  • Kategorija: Posebno priznanje žirija
  • Autori: Fo4a Arhitektura

Projekat Ostani kod kuće inspirisan je situacijom u kojoj smo se našli tokom 2020. godine. Tendencija formiranja “off gridstanovanja i sve veća potreba za nezavisnim konceptom življenja je budućnost, tako da ovaj objekat predstavlja svojevrsno sklonište ili beg. Prvi sprat zamišljen je kao koncept otvorenog prostora za celodnevni boravak sa svime pri ruci.

Objekt je konstrukcijski izveden s kombinovanom čeličnom konstrukcijom i armiranobetonskim elementima. Fasada objekta projektovana kao ventilisana fasada sa primarno dve fasadne obloge – kamen i drvo. Drvena obloga zaštićena tradicionalnom japanskom tehnikom “shou sugi ban” gde se paljenjem drveta i uljenjem dolazi do željene zaštite i izgleda drveta. Kuća je postavljena na “V” stubovima što daje osećaj sigurnosti svojim povišenim položajem u odnosu na tlo. Ravni krov objekta je predviđen za postavljanje solarnih panela u svrhu formiranja samoodrživog objekta.

Ravni krov objekta je predviđen za postavljanje solarnih panela u svrhu formiranja- samoodrživog objekta

Povratak fasadnog inženjerstva

Ovaj konkurs, čiju izložbu možete pogledati onlajn na ovoj adresi, vraća pitanja fasadnog inženjerstva na velika vrata. I dok se kompanije bave proizvodnjom i inovacijom fasadnih sistema i materijala, arhitekte i inženjeri s druge strane. bave se njihovom primenom i implementacijom u praksi. Zajedno, oni čine dva lica istog novčića.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *