Izvođenje

Postupak krečenja zidova i cene

Najčešči radovi koji se izvode u nekom enterijeru su krečenje zidova i plafona. Zbog toga vam pokazujemo postupak krečenja kao i cene ovih radova.

Cena krečenja se kreće od 1 do 1,5 evra/m2 i najviše zavisi od kvaliteta majstora i površine. Za manje kvadrature cena je nešto veća. Ovo su orijentacione cene bez materijala ali sa uračunatom zaštitom poda i nameštaja.

Cene materijala zavisi da li je u pitanju poludisperzija, disperzija ili akrilna boja. Ovo su neke neke orijentacione cene.

krecenje-zidova

Cena kante od 25 kilograma koja pokriva ok0 70 m2 površine u dva sloja je 1.400 za poludisperziju a 3.000 dinara za disperziju. Znači da cena poludisperzije u beloj boji je oko 0,2 evra/m2 a za disperziju 0,4 evra/m2. Cena se povećava za tamnije tonove boje.

Akrilne boje se nanose u tankom sloju, paropropusne su, lepo se razmazuju i brzo suše. Nakon sušenja postaju vodootporne, veoma elastične i otporne na svetlo i ostale atmosferske i mehaničke uticaje. Imaju mogućnost dobijanja jakih tonova, koje je nemoguće dobiti toniranjem disperzija. Cena akrilne boje je oko 1 evro/m2 za beli ton i oko 1,5 evra/m2 za tamnije tonove.

Ukoliko na zidu postoje pukotine ili neravnine, pre krečenja zid bi trebalo gletovati. Cena gletovanja “u dve ruke” sa krečenjem se kreće od 2,5 do 3,5 evra/m2. Postupak gletovanja i cene materijala podgledajte ovde.

 

Postupak krečenja zidova

1. Pre početka bojenja potrebno je da se, ukoliko je moguće, skinu sve utičnice, prekidače i podne završne lajsne. Savetuje se da ovaj deo posla prepustite stručnom licu, da isključite dovod električne enrgije i osigurače.

2. Podloga za krečenje mora biti čista i suva, bez prašine. Takođe, pre krečenja odstranite sve ostatke tapeta ili maltera.

3. Prebrišite zid tamnom i vlažnom krpom. Ukoliko primetite ostratke peska ili krede na krpi, podlogu bi trebali grundirati. Stare premaze uklonite četkom koristeći puno vode.

krecenje

4. Grundiranje ovršine zida se izvodi na površinama koje jako upijaju ili imaju peskovitu površinu kao što je na primet malter. Grundiranje priprema podlogu za premazivanje tako što je učvršćuje i osigurava dobru sposobnost prijanjanja boje.

5. Popunite sve rupe i napuknuća na zidu.

6. Pljosnatom četkom nanesite podlogu na zid.

postupak-krecenja

7. Farbanje započnite bojenjem ivica i uglova. Boju malo razredite.

8. Za ravnomerno nanošenje boje, pređite valjkom preko rešetke kako bi se ocedio višak boje. Za bojenje plafona koristite teleskopsku šipku.

9. Kod prvog namaza malo razredite boju. U vlažnim prostorijama možete u boju umešati fungicid protiv plesni i buđi.

bojenje-zidova

10. Za završni premaz koristite nerazređenu boju. Prvo je nanesite po dužini pa poprečno i na kraju još jedanput po dužini.

11. Za nanošenje boje možete koristiti veliki izbor alata za postizanje različitih efekata i tehnika.

12.Nakon završetka farbanja, četke isperite pod tekućom vodom.

Bitno je da obratite pažnju na napomene proizvođača i uputstva za rad.

kako-okreciti

Ukoliko na vašem zidu ili plafonu postoje pukotine potrebno je da, pre krečenja, sanirate ove nedostatke. Pogledajte postupak krpljenja pukotina i način krečenje plafona.

krecenje-cetkom

(ilustracije: OBI)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Proadapta

  Krečenje stana treba upariti sa zamenom dotrajale stolarije jer će troškovi renoviranja biti mnogo manji. Već prilikom zamene stolarije, štedite 50 evra koliko košta sređivanje i farbanje po drvenom prozoru a već prve sledeće zime, štedite na grejanju! Naša preporuka je šestokomorni profil sa troslojnim emisionim staklom!

 2. Biljana

  Gde se mogu kupiti u N.Sadu Tikurila boje za krečenje

 3. Tomas

  super cena i ko pravi takvu cenu nema pojma u krecenje ,,,,kolko kosta ako je zid visine 3m isto kao 2,5m ,,
  onda za namestaj pokrivanje izgubis pola dana i pod pokrivanje ,,
  sa vasom cenom bolje majstor ode raditi u fabriku neko majstorski posao ,
  nemojte buniti ljude i budite realni u ceni ,
  cena krecenje krece se od 3e do 5 e. i to je fer jos zavisnosti sta treba raditi gletovanje ,itd
  Ako je potrebno tamna boja u belu kreciti.
  visina plafona ako je 2,5m ili 3m nije isto.
  Ako moler ne zaradi na dan od 70e do 100 e ,,,
  Zene ciste stanove za 50e a majstoru koja je dnevnica ?

  1. Igor Conić

   Ovaj tekst je pre deset godina…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *