Izvođenje

Stepenište u keramici: Kako pločicama obložiti gazišta

Saznajte kako da izbegnete ugaone lajsne i tako dobijete čvrsto i estetski lepo gazište stepenika.

Sigurno ste na primetili da metalne lajsne na gazištima standardnih stepenica u novogradnji i ne izgledaju baš najlepše. Međutim, rešenje postoji a za taj postupak biće vam potrebne specijalne mašina!

Firme koje se bave uslužnim sečenjem keramike mogu da izvedu gotova gazišta od običnih podnih pločica. Keramika se seče na utvrđenu meru gazišta, a potom se geruje, odnosno, ivica se obara pod uglom od 45 stepeni. Nakon toga, gerovane ivice gazišta, čela i vrha gazišta se sklapaju i lepe posebnim lepkom. Tako se dobija gotovo gazište koje se postavlja na licu mesta.

Pravljenjem ovakvog gazišta eliminiše se potreba za postavljenjem metalne lajsne koja često narušava estetiku stepeništa.

 

Debljina gazišta ne bi trebala da bude uža od 3,5 cm, a vrh gazišta je minimum 3 cm isturen od čela stepenika. Kako bi ivica stepenika bila čvršća i manje osetljiva na krzanje, ćoškovi gazišta su blago oboreni.

Cena gerovanja stepenika

Usluga pravljenja gotovih gazišta od keramike se kreće oko 27 evra po metru gazišta što znači da je za prosečnih 15 stepenika širine 120 cm potrebno nešto manje od 500 evra. Na ovu cenu, naravno, treba dodati i iznos za nabavku keramike.

Povećan škart

Za oblaganje stepenica i pravljenje gazišta predlaže se granitna keramika, to jest, materijal koji je jednak po celoj svojoj debljini. Upravo zato, porcelanska keramika se ne proporučuje za ovu vrstu posla.

Takođe, prilikom sečenja gazišta i prilikom rukovanja, moguće je da će doći do oštećenja pojedinih komada pa je zbog škarta potrebno obezbediti veću količinu pločica.

Uslugu izrade gazišta pruža firma Decorativa Ceramica iz Novog Sada, (021/23-20-733 i 063/45-43-16).

foto: Gradnja.rs

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Martin Krejn

    I sve to kada zavrsite treba naci majstora koji vas nece gledati kao ovcu kada mu to pokazete i koji ce dobro odraditi posao. Isto kao sto je bio slucaj sa lajsnama kada su se pojavile.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *