Građevinarstvo, Izdvojeno

Ovaj zakrivljena betonska ljuska debela je svega 3 centimetara

Ljuskasta betonska konstrukcija izrazito male debljine izvedena je zahvaljujući inovativnim metodama digitalnog dizajna.

Navikli smo da su betonske konstrukcije teške i masivne. Međutim, naučnici iz ciriškog instituta ETH napravili su ljuskasti krov od betona koji je u najdebljem preseku debeo 12, a u najtanjem svega 3 centimetara!

Kako je ovo postignuto? Naravno, ne klasičnim armiranjem i betoniranjem već odgovor leži u metodama digitalnog dizajna i fabrikacije koja omogućava optimizaciju oblika konstrukcije pa samim tim i količine čelika i betona.

Preko mreže čeličnih kablova, postavljena je tkanina koja je poslužila kao oplata preko koje je sprejom nanesen beton u veoma tankom sloju.

 

Primenom preciznog algoritama, izračunate su pozicije i debljine čeličnih kablova koji su postavljeni tako da ravnomerno nose sile zatezanja. Preko mreže kablova postavljen je sloj sintetičke tkanine, kako bi se omogućilo izlivanje tankog sloja betona. Tkanina je zapravo poslužila kao jedna vrsta oplate preko koje je nanošen beton i to takve konzistencije da mora biti dovoljno vlažan da se nanese sprejom, ali da u isto vreme može da stoji na vertikalnim površinama

Težina kablova iznosi 500, dok su slojevi tkanine teški 300 kilograma. Oni zajedno nose 20 tona mokrog betona, piše Dezeen.

Pogledajte kako to izgleda proces betoniranja:

Sloj solarnih ćelija

Samonoseća dvostruko zakrivljena krovna konstrukcija sastoji se iz više slojeva. Slojevi koji će regulisati hlađenje i grejanje, kao i izolacija postavljeni su preko unutrašnjeg sloja betona. Preko spoljnjeg sloja betona postavljaju se tankoslojne fotonaponske ćelije. Očekuje se da će ovakav sistem stvarati više energije nego što će buduća laboratorija trošiti.

Za budući penthaus

Istraživači sa ETH-a planiraju da ovu laganu konstrukciju testiraju i kombinuju s ostalim inteligentnim sistemima u građevinarstvu.

Finalna krovna konstrukcija u formi ljuske, za koju je izveden prototip, postaće sastavni deo nove laboratorije fakulteta EMPA u Švajcarskoj. Istraživači koji budu gosti fakulteta koristiće ovaj prostor kako za rad tako i za privremeni smeštaj tokom boravka. Sledeće godine, ova konstrukcija će biti iskorišćena u izgradnji penthausa HiLo u Švajcarskoj.

Foto, video: Block research group, ETH zürich

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *