Građevinarstvo

Prvi kamion s mešalicom za beton na hibridni pogon

Ova grdosija stiže nam, naravno, iz Kine!

Hibridni električni automobili uveliko su našim ulicama, a njihova glavna prednost je što smanjuju potrošnju goriva pa samim tim i utiču na bolje ekološko stanje naše planete. Međutim, nekoliko kineskih kompanija sada žele da istu tehnologiju primene i na mašine koje se koriste u građevinskoj industriji. EDI i Shannxi Automotive su se udružili kako bi napravili prvi kamion s mešalicom za beton na hibridni pogon, piše BusinessWire.

Rezultat je kamion težak 32 tone koji do gradilišta stiže sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida u atmosferu.

 

Nije tajna da se Kina suočava s ogromnim problemom zvanim zagađenje vazduha. Stoga su zvaničnici osmislili program koji bi podstakao ubrzani prelazak većih vozila (kao što su autobusi i kamioni) s klasičnih motora na elektropogon. Elektrohibridni motor PowerDrive kompanije EDI, kojeg ugrađuju brojni proizvođači autobusa i kamiona, sada će se naći i u ponudi kompanije Shaanxi Automotive.

Beton na struju

EDI-jev motor PowerDrive 8000 PHEV zajedno s interfejsom PowerSuite biće ugrađeni u Shaanxi Automotiveov automikser klase 8. Rezultat će biti grdosija teška 32 tone koja ne samo da će moći da se preveze do gradilišta na električnu energiju već će i napajanje mešalice biti na elektropogon što eliminiše potrebu da kamion radi, i troši gorivo, dok se beton meša.

Iz kompanije EDI navode da je testiranje hibridnog automiksera pri kraju, i da će kamion s mešalicom za beton biti spreman za akciju u narednih nekoliko meseci. Veruje se da će ovakav kamion na najbolji mogući način demonstrirati potencijale njihove PowerDrive tehnologije koja ima za cilj da smanji emisiju štetnih gasova u atmosferu.

Foto: BusinessWire

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *