Materijali

Podna obloga osmišljena da se prilagodi klimatskim promenama

Climate Tile su podne obloge koje mogu da prihvate i preusmere 30% više predviđenih padavina koje će se pojaviti usled klimatskih promena.

Klima se menja, padavina je sve više. Kuda sa tom silnom vodom? Climate Tile bi trebao da da odgovor na ovaj problem. U pitanju je pilot projekat iza kojeg stoje firme THIRD NATURE, IBF i ACO Nordic, a za početak on je realizovan u jednom kvartu u Kopenhagenu u okviru pešačke staze dugačke 50 metara.

Ova specijalna vrsta popločanja, koja lepo izgleda, osmišljena je za gusto naseljene gradove u cilju prihvatanja viška vode kroz specijalan sistem drenaže koji se nalazi ispod perforiranih ploča.

Drenirane ploče i voda koja se prihvata specijalnom mrežom

Ploče su drenirane rupicama tako da kroz njih može da prolazi voda koja se dalje sprovodi na željeno mesto.

Climate Tile popločanje uvodi prirodni vodeni krug kroz jednostavan proces koji kišnicu s krovova i trotoara usmerava na pravo mesto, odnosno na zalivanje biljaka i u rezervoare za skladištenje, piše ArchDaily. Ploče su drenirane rupicama tako da kroz njih može da prolazi voda koju dalje prihvata sistem za odvod.

Ovakvo popločanje može da prihvati kišnicu i sprovede je sa pločnika

Ovaj sistem može da prikupi i usmeri 30% planirane dodatne kišnice koja će nastati usled klimatskih promena i na taj način sprečiti preopterećenje unutar postojeće drenažne mreže u gradovima.

Ploče dobro izgledaju i mogu se iskombinovati s postojećim urbanim elementima

“Verujemo da su naše ulice krvotok društva u kom se ljudi susreću, a da su trotoari potcenjen deo naše infrastrukture koji ima velike neiskorišćene potencijale.” rekao je Flemming Rafn Thomsen izTHIRD NATURE.

Rupa do rupice. Ali šta ako se rupe zaguše?

A šta kada se rupe zapuše?

Climate Tile je zanimljiv sistem popločanja koji, za razliku od standardnih rešenja, može da prihvati vodu. Mana mu je što je zahteva poseban sistem drenaže i odvođenja vode. Takođe, ne znamo šta će se desiti kada se rupe u pločama zapuše.

Foto: THIRD NATURE

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *