Od 5. do 7. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci
Dešavanja

Drugi međunarodni kongres Održiva arhitektura – energetska efikasnost

Beograd će drugu godinu za redom okupiti svetske stručnjake u domenu održive i energetski efikasne arhitekture, koji će se domaćoj arhitektonskoj javnosti predstaviti od 5. do 7. oktobra na Drugom međunarodnom kongresu Održiva arhitektura – energetska efikasnost u Jugoslovenskoj kinoteci.

Prvog vikenda u oktobru, na dvodnevnoj arhitektonskoj manifestaciji, najrazličitija iskustva i znanja preneće 10 poznatih arhitekata i dizajnera koji dolaze iz 10 zemalja sveta. Jedan od najvećih stručnjaka u oblasti pasivnih kuća, dr Benjamin Krick iz čuvenog Passivhaus instituta govoriće o procesu sertifikacije i neophodnim kriterijumima koje jedna kuća mora da ispuni da bi se smatrala pasivnom, potrebnim ulaganjima i kasnijim benefitima dok će dizajnerka Adital Ela iz Izraela predstaviti predmete za svakodnevnu upotrebu napravljene od prirodnih materijala kao što su zemlja i biljna vlakna. Ovo je samo deo onoga što vas očekuje, najavljeno je na konferenciji za medije.

Predstaviće se nove metode u projektovanju uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanisitčko delo mora biti održivo u svim segmentima u procesu projektovanja, planiranja i izgradnje, organizatori su okupili eksperte koji će kroz svoja predavanja, radionice i izložbu predstaviti održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala, čime je potenciran i osnovni zahtev održivosti, a to je očuvanje prirodnih resursa – zemlje.

Osim pomenutih, predavači na Kongresu su i Alexandros Vaitsos (Grčka), Karen McEvoy (Irska), Sinus Lynge (Danska), Robert Konieczny (Poljska), Marco Casagrande (Finska), Milan Tomac (Slovenija), Davor Mateković (Hrvatska) i Jovan Mitrović (Srbija).

Osim predavanja, kao glavnog dela programa, paralelno se održavaju dve radionice namenjenje pre svega mladim arhitektima i dizajnerima, studentima, koji žele da steknu praktične veštine i uče od najvećih svetskih stručnjaka. Radionice vode Marco Casagrande i Karen McEvoy.

Virtuelna vožnja Kopenhagenom

„Danska je postala svetski lider u oblasti izgradnje energetski efikasnih zgrada zahvaljujući jakoj i inovativnoj industriji građevinskih materijala, ali i strogim sprovođenjem strogih pravila struke i energetskih razreda. Veoma mi je drago što ćete imati priliku da čujete predavanje Sinusa koji je je jedan od najinovativnijih i naprednih arhitekata Danske i koji će vam predstaviti svoje veliko iskustvo u izgradnji održivih i inovativnih zgrada“ rekao je ambasador Danske u Srbiji Anders Hougard.

Organizatori su ove godine pripremili interesantan prateći program, pa će učesnici Kongresa u pauzama između predavanja imati priliku da voze bicikl ulicama Kopenhagena. Virtuelnu vožnju prestonicom Danske omogućila je Ambasada Danske u Srbiji. Oba dana Kongresa, ekskluzivno će biti prikazana projekcija dokumentarnog filma BIG TIME o profesionalnom i životnom putu jednog od najuspešnijih mladih arhitekata današnjice Bjarke Ingelsa iz danskog studija BIG.

Biće interesantno videti kako izgleda kada arhitekta projektuje kuću za sebe, koju je Wallpaper proglasio najboljom u 2017.

Joanna Budišin, koordinator za javnu diplomatiju Ambasade Republike Poljske u Beogradu, istakla je velike uspehe i prizanja koja je tokom svoke profesionalne karijere postigao arhitekta Robert Konieczny iz Poljske.

Konieczny je uvršten  među 40 najboljih mladih arhitekata mlađih od 40, a tokom profesionalne karijere za svoje projekte je dobio brojna priznanja i nagrade. Biće interesantno videti kako izgleda kada arhitekta projektuje kuću za sebe, koju je Wallpaper proglasio najboljom kućom u 2017. godini, rekla je Budišin.

Ana Nikezić, prodekan za nauku Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu istakla je značaj širenja ideje o održivosti u svim segmentima, kako arhitekture i urbanizma, tako i uopšte. Ona je dodala da je ovakav oblik dodatnog obrazovanja, kao i okupljanje i umrežavanja domaće, regionalne i evropske arhitektonske javnosti jako značajno za profesionalni razvoj.

Organizatori

Kongres organizuju Udruženje EKOKULT+, Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend i Građevinsko arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Nišu.

Kongres su podržale Ambasada Danske u Srbiji, Ambasada Republike Poljske u Srbiji, Ambasada Izraela u Srbiji i Francuski institut.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *