Arhitektonska firma Snohetta predstavila je projekat inovativanog hotela Svart koji će se graditi na jezeru Arktičkog polarnog kruga.

Po narudžbini norveške turističke kompanije Arctic Adventure, čiji je celokupan rad usmeren ka održivosti i ekologiji, renomirana norveška firma Snohetta uradila je projekat hotela Svart koji će biti smešten na obali norveškog fjorda Holandsfjorden, u podnožju lednika Svartisen.

Hotel prstenastog oblika projektovan je prema strogim norveškim standardima Powerhouse, koje je Snohetta postavila sa drugim velikim građevinskim i arhitektonskim kompanijama, a sa ciljem da se daju smernice za izgradnju energetski pozitivnih građevina.

Objekat u 60 godina mora proizvesti više energije nego što potroši, kao i ostane rezerve za njegovo rušenje.

Šta je tu toliko strogo? Naime, standard Powerhouse standard podrazumeva da u periodu od 60 godina objekat stvori dovoljno energije ne samo za svakodnevnu potrošnju već i za njegovu izgradnju, proizvodnju materijala, i što je veoma zanimljivo, za rušenje objekta kada za to dođe vreme, piše ArchDaily.

Solarna žetva

Da bi se postigao zahtevani nivo održivosti prema standardu Powerhouse, Snohetta je tokom cele godine sprovodila detaljno istraživanje solarnih uslova na lokaciji. Sobe, restorani i terase organizovane su u prstenastom sistemu koji se pokazao kao najpovoljnija forma za proizvodnju energije solarnim putem.

Solarni paneli na krovu biće tokom leta daleko efikasniji nego oni u južnim krajevima zemlje jer tada dan praktično traje 24 sata dnevno. Tokom letnjih meseci ovo će biti prava solarna žetva!

A šta tokom zime kada je stalno noć? Geotermalne pumpe koristiće se za napajanje i grejanje hotela.

Tačkasto oslanjanje

Objekat je inspirisan dvema norveškim ribarskim strukturama: prva je fiskehjell, drvena struktura u obliku slova A, koja služi za sušenje ribe, a druga je rorbue i predstavlja tip sezonske kuće koju ribari koriste za smeštaj tokom lova. Ove dve reference dovele su do kreiranja niza kosih stubova s tačkastim oslanjanjem koje objekat drže iznad vode i na taj način on ostvaruje minimalan fizički kontakt s ekosistemom. Osim toga, na ovaj način formirana je i obodna terasa oko hotela, na kojoj će posetioci moći da uživaju tokom leta.

„Izgradnja u tako lepom ambijentu postavlja jasne obaveze u smislu očuvanja prirodne lepote, kao i flore i faune na lokaciji. Bilo nam je važno da projektujemo održivu zgradu koja će imati minimalan uticaj na životnu sredinu ove divne severnjačke prirode“, rekao je Kjetil Traedal Thorsen, iz firme Snohetta.

Objekat je projektovan u formi prstena i da bi se posetiocima omogućio što prisniji kontakt s okolnom prirodom.

Rendering: Snøhetta

Kad ste već ovde…