Impresivna škola za samo 120 đaka; Foto: Zaha Hadid Architects
Arhitektura

Po Zahinom receptu: Ovako izgleda kineska škola za samo 120 đaka

Osnovna škola Lušan biće jedinstvena edukativna ustanova za svu decu koja stanuju u regiji koja broji svega 1.800 stanovnika. 

Na 160 kilometara severo-zapadno od Nančanga, glavnog grada kineske regije Đangsi, nalazi se regija koja je bogata planinama, rekama i jezerima, ali ne toliko i ljudima. Međutim, i u ovom slabo naseljenom kraju, koja je ima i bogatu tradiciju u proizvodnji keramike, gradi se škola – i to kakva! Arhitektonska firma Zaha Hadid Architects dobila je zadatak da dizajnerski i funkcionalno organizuje školu kao sintezu kineskog i međunarodnog sistema obrazovanja, kombinujući predavanja s kreativnošću i umetnošću uz korišćenje napredne tehnologije učenja zasnovane na korišćenju interneta. I sve to za 120 đaka iz 12 okolnih sela!

Fenomenalna škola za 21. vek

Zasvođene učionice konstruisane su tako da dobiju što više prirodnog osvetljenja, a da pogled ujedno bude usmeren na prelepi okolni pejzaž.

Međutim, ono što je nama posebno interesantno jeste arhitektonski projekat ove škole koja izgleda zaista impozantno. Centralni motiv arhitekture objekata jesu polucilindirčni izduženi prostori, otvorenog i zatvorenog tipa, koji su orijentisani ka reci i međusobno organizovani tako da se prilagode različitim školskim aktivnostima. Zasvođene učionice konstruisane su tako da dobiju što više prirodnog osvetljenja, a da pogled ujedno bude usmeren na prelepi okolni pejzaž.

Kako bi se smanjilo vreme izgradnje ovakve zahtevne konstrukcije, maksimalno je redukovan broj pojedinačnih građevinskih elemenata koje je potrebno dostaviti na udaljenu lokaciju na kojoj će se škola graditi. Zato su inženjeri predložili kombinovanje lokalnih tehnika izgradnje uz izlivanje betonske konstrukcije na licu mesta sa oplatom koja dozvoljava kreiranje parabolične forme nalik buretu. Ova oplata može se koristiti više puta što takođe ubrzava i olakšava proces izgradnje, a samim tim i smanjuje troškove.

Zahvaljujući bačvastom obliku konstrukcije dobijaju se veoma interesantni enterijeri

Misli globalno, gradi lokalno

Duga istorija izrade keramičkih proizvoda u ovoj regiji, koja datira još od dinastije Ming, stavljena je kontekst nove škole pa je tako popločavanje spoljašnjeg prostora urađeno u keramici različitih tonova što upućuje na različite funkcije prostora.

Konstrukcija će biti pravljena od betona koja se može koristiti više puta

Betonske konstrukcija izlivaće se na licu mesta s oplatom koja dozvoljava kreiranje parabolične forme nalik buretu.

U okviru kampusa, pored edukativnih prostora, smešten je i internat, namenjen ne samo učenicima već i gostujućim predavačima. Učionice su organizovane fleksibilnu kako bi se mogle prilagoditi različitim sistemima učenja, a tu su i učionice na otvorenom, piše Architizer.

Parcela na kojoj će se graditi škola izdignuta je zbog poplava na visinu od pet metara

Dugo centralno dvorište služi kao glavni komunikacijski prostor škole ali i prostor za igranje dece.

Voda preti sa tri strane

Kompleks škole će biti izgrađen na malom poluostrvu, koje je sa tri strane okruženo vodom, dok se na severnoj strani protežu njive. Zbog ovakve pozicije, parcela na kojoj će se graditi škola izdignuta je na visinu od pet metara iznad nivoa odbrana od poplava od 50-godišnje vode za ovo područje.

Centralni motiv su polucilindirčni izduženi prostori, otvorenog i zatvorenog tipa.
Ulaz u školu

Škola bi trebala da bude izgrađena do 2020. godine.

Objekat bi trebao da bude gotov do 2020. godine

Rendering: Zaha Hadid Architects

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *