Kuću u selu federal dizajnirao je biro Edition Office; Foto: Ben Hosking
Svetski projekti

Crna kuća od betona i drveta ukopana u brdoviti pejzaž

Dnevna soba, trpezarija i kuhinja obavijene su delimično pokrivenom palubom, dok se u centru kuće nalazi vrtni prostor osvetljen otvorom na krovu.

Crno pigmentisani beton i crne drvene letve korišćeni su za kreiranje ovog taktilnog doma u selu Federal, u Novom Južnom Velsu, od strane australijskog studija Edition Office.

Firma sa sedištem u Melburnu dizajnirala je kuću tako da istovremeno bude i mirno utočište za svoje klijente i skulpturalni objekat ukopan u padini u brdovitom, šumovitom pejzažu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Skuplturalni objekat nikao je usred divljine Novog Južnog Velsa; Foto: Ben Hosking

Senka unutar nepreglednog pejzaža

„Iz daljine zgrada deluje potpuno nenametljivo, kao senka unutar nepreglednog pejzaža“, opisuju autori za portal Dezeen.

„Kada bolje pogledamo, spoljna oplata sa teksturom od debelih drvenih letvi suprotstavlja raniji osećaj mašinski obrađene tektonike, dozvoljavajući organskim materijalima da pokreću dijalog sa fizičkom ljudskom intimnošću”, dodaju oni.

Crne drvene letve filtriraju vazduh, pogled i direktnu sunčevu svetlost sa zapada; Foto: Ben Hosking

Paluba je dizajnirana tako da stvori niz različitih veza sa okolnim pejzažom.

Oslanjajući se na tipologiju verande uobičajenu među australijskim kolonijalnim imanjima, centralni dnevni, trpezarijski i kuhinjski prostor obavijeni su delimično pokrivenom palubom.

Ova paluba je dizajnirana tako da stvori niz različitih veza sa okolnim pejzažom.

Na zapadnoj strani obložena je crnim drvenim letvama koje filtriraju vazduh, pogled i direktnu sunčevu svetlost, a ostavljena je potpuno otvorena za panoramski pogled na sever.

Severni deo kuće pruža panoramski pogled na okruženje; Foto: Ben Hosking

Promene između intimnog i javnog

Stambeni prostori odvojeni su od palube kliznim staklenim vratima, dok se u centru kuće nalazi vrtni prostor dvostruke visine, osvetljen otvorom na krovu.

„Proširenje i sužavanje unutrašnjosti omogućava promene između intimnog i javnog, između neposrednog okruženja i ekspanzivnog pejzaža na severu“, rekli su iz studija.

Duž istočne ivice kuće nalazi se spavaći blok, ono što iz studija nazivaju „enklava povlačenja, odmora i samoće“, koji sadrži dve manje sobe sa obe strane kupatila i veliku spavaću sobu sa sopstvenim kupatilom i privatnom terasom.

Vrtni prostor smešten je u centralnom delu kuće; Foto: Ben Hosking

Prirodna ventilacija dopunjena je plafonskim ventilatorom za toplije dane u godini i kaminom za zimu.

U enterijeru, tamno drvo i beton su u kontrastu sa svetlijim drvenim podovima i smeđim kožnim nameštajem, sa rukohvatima na vratima dizajniranim da podstaknu „taktilni angažman“ sa domom.

Na donjem nivou smešten je uzani bazen otvoren prema pejzažu na jednom kraju, koji hladi vazduh dok putuje kroz zgradu, preko otvora u bašti, u stambene prostore.

Prirodna ventilacija dopunjena je plafonskim ventilatorom za toplije dane u godini i kaminom za zimu.

Prirodna ventilacija dopunjena je plafonskim ventilatorom i kaminom za zimu; Foto: Ben Hosking

Grafički prilozi

Foto-galerija

Kuću u selu federal dizajnirao je biro Edition Office; Foto: Ben Hosking
Kuću u selu federal dizajnirao je biro Edition Office; Foto: Ben Hosking

Fotografije: Ben Hosking

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Dragan Marković

    Ovo je jedan od mojih omiljenih projekata 😀

  2. miki

    obožavam australijance zaista, do besvesti! poznat mi je biro i ova crna kuća! jako moderna elegantna kombinacija paljenog drveta, betona, stakla i kaki elemenata sa biljkama zaista primamljivo, rock’n’roll fazon koji mnogo volim ,nedostaje još moj sean anderson da je „malo“ sredi iznutra !! nešto slično je uradio samo mnogo bogatije, mnogo mračnije i mnogo veće ukrajinac pre nekoliko godina objekat kao iz sumrak sage! ova kuća je fenomenalno pozicionirana plus open space tako da ostavlja fantastičan efekat !

Ostavite odgovor

Obavezna polja *