Fotografija: Craig Watson/SNS Group
Aktuelno

Mekintoš u plamenu: Kako je vatra progutala čuvenu umetničku školu u Glazgovu

Proteklog vikenda, vesti su bile preplavljene naslovima o velikom požaru koji je (ponovo) zahvatio cenjenu umetničku školu Univerziteta u Glazgovu.

Glazgovski univerzitet jedan je od najstarijih u Škotskoj, a njegova umetnička škola sagrađena je davne 1909. godine. Njen nacrt potpisao je čuveni škotski arhitekta Čarls Renie Mekintoš. Tokom vikenda, veliki požar proširio se na još dve obližnje zgrade, odnosno na jedno pozorište i noćni klub. Posebno uznemirujuć deo vesti je to da je zgrada trenutno bila u fazi rekonstrukcije, jer je 2014. godine takođe bila žrtva još jednog velikog požara. Njeno ponovno otvaranje bilo je najavljeno za početak naredne godine.

Panel od pene nalazio se direktno iza projektora, te ga je plamen zahvatio u svega nekoliko sekundi.

Požar je trajao gotovo dva dana, uprkos velikom trudu vatrogasaca koji su u velikom broju – čak njih 120 – izašli na teren. Spasa za zgradu biblioteke ipak nije bilo. Izgorela je do temelja, a jedina srećna okolnost je to što ljudskih žrtava nema.

Nešto kasnije je potvrđen je zvaničan uzrok požara. Naime, tih dana su studenti završne godine pripremali izložbu u podrumu biblioteke, te su radnici za tu priliku rupe u postojećim panelima zatvorili penom u spreju koja su, kao što se zna, lako zapaljiva. Tokom noći, zapaljivi gas iz kanistera bio je usisan u ventilator za hlađenje projektora, te ga je ovaj upalio. Panel od pene nalazio se direktno iza projektora, te ga je plamen zahvatio u svega nekoliko sekundi. Nije trebalo dugo da se plamen proširi po celoj zgradi, prvo kroz veliku biblioteku na dva sprata, pa sve do krova.

Foto via Twitter user @81Rocco

Izgorela najstarija zgrada u Glazgovu

U zvaničnom saopštenju vatrogasne službe navodi se da su stari drveni zidovi i praznine, kao i originalni ventilacioni kanali koji su se kroz zgradu protezali vertikalno i horizontalno u velikoj meri doprineli širenju vatre. Na taj način izgorela je, po mišljenju istoričara, najstarija zgrada u ovom gradu, a stručnjaci se pribojavaju da građevina nikad neće moći da se popravi.

Foto: Police Scotland

Mekintošova kruna

Kako piše Rojters, umetnička akademija u Glazgovu jedna od najstarijih britanskih institucija posvećenih umetnosti i dizajnu, osnovana je 1845. i formirala je brojne velike umetnike.

Čarls Renie Mekintoš (1868-1928) bio je poznati škotski arhitekta, dizajner, grafičar i slikar. Zajedno sa svojom ženom, njenom sestrom i kolegom osnovao je grupu The Four (četvorka), koja je imala velikog uticaja na razvoj umetnosti i arhitekture, i izvršila je presudan uticaj na Umetničku školu Univerziteta u Glazgovu. Mekintoš je bio jedna od vodećih ličnosti umetničkih pokreta 19. veka i dao je značajan doprinos razvoju savremenog dizajna onakvog kakvog ga poznajemo danas.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *