Živopisni tepih, odabran pre početka projekta, usmerio je dizajn enterijera luksuznog penthausa u samom srcu San Francisku iz kojeg se pruža fenomenalan pogled na poznati most.

Potkrovlje, organizovano na dva nivoa, pre intervencije studija Vara, bilo je u poput jedne velike bele kutije izdeljene pregradnim zidovima na više manjih prostorija. Arhitekte su potencijal videle u prelepom pogledu na most Bay, pa su želeli da prijatnu, toplu atmosferu organizuju u open-space konceptu u kojem nema previše pregrada niti stvari koje bi odvukli pažnju s gradske panorame.

Živopisan tepih zapravo je jedini element u stanu koji, osim detalja na policama i zidovima, ima na sebi neku boju.

Da bi se ovi ciljevi ostvarili, nepotrebni pregradni zidovi srušeni su, a zidne obloge sa ostalih zidova i plafona su uklonjene dok se nije došlo do sirovog betona – primarnog materijala novog enterijera.

Hladan izgled betona sa belim zidovima upotpunjen je toplim materijalima poput beljenog hrasta, kao i pločastim materijalima u plavo-sivoj nijansi. Međutim, svi ovi enterijerski elementi morali su biti uklopljeni u jedan element koji je bio kupljen pre same nekretnine.

Tepih odredio kolorit

Taj element je tepih u dnevnom boravku, i to onaj kojeg potpisuje Stark! On je živopisnih boja i zapravo je jedini element u stanu, osim detalja na policama i zidovima, koji ima na sebi neku boju. Sve ostalo je svedeno i minimalistički pa crvene, žute i plave boje s tepiha izlaze u prvi plan. U odnosu na njega biran je nameštaj, koji je bež boje, kao i umetnička dela.

Kompaktna kuhinja otvorena je prema ostatku prostora, a preko velikog ostrva pogled se širi na grad kroz prozore velikih dimenzija.

Dominantno stepenište

Stepenište, koje osim veze između dva nivoa predstavlja i centralnu komponentu prostora, izvedeno je od tankih čeličnih elemenata u kombinaciji sa gazištima od izbeljenog hrasta.

Arhitekte su potencijal videle u prelepom pogledu na most Bay pa u stanu nema stvari koje bi odvukle pažnju s panorame.

Susedna spavaća soba na prvom nivou umesto pregradnog zida ima pomerljive panele koji omogućavaju da se po potrebi dnevni boravak znatno proširi.

Na spratu se osim još jedne spavaće sobe nalazi i radni prostor.

U prostranom glavnom kupatilu, kojim dominira izbeljeni hrast i podovi u travertino tehnici, akcenat daju i velika ogledala, upakovana u svedeni čelični ram, sa efektnim pozadinskim osvetljenjem.

Foto: Bruce Damonte via V2com

Kad ste već ovde…