Kuća na Upper East Sideu; Arhitektura i fotografija: Michael K Chen Architecture
Enterijeri

Prelepa adaptacija višespratne kuće u nizu iz 19. veka

U elitnom delu Menhetna, na Upper East Sideu, jedna veoma devastirana kuća, koja se proteže na čak sedam nivoa, doživela je potpunu transformaciju. Pogledajte kako je sjajnim enterijerskim rešenjima ovom objektu vraćen stari sjaj.

Arhitektonska firma Michael K Chen Architecture potpisuje projekat preuređenja trošne kuće u luksuznoj njujorškoj četvrti. Podužni objekat, izrazito uske osnove, razvija se vertikalno na sedam nivoa, zajedno sa krovnom terasom. Baš u ovakvoj organizaciji prostora leži i šarm ovog stambenog objekta.

Osim uređenja same unutrašnjosti kuće tu su i promene u eksterijeru. Fasada visine oko 10 metara dizajnirana je u saradnji sa botaničarima iz studija SUNY, piše Contemporist.

U samom predvorju kuće smešten je kamin kao i prostor za sedenje i uživanje. Veliki prozori pored kamina gledaju na ulicu i puštaju znatnu količinu prirodne svetlosti u unutrašnjost.

 

Iz predvorja se otvara jedno od dva stepeništa koja vode ka gornjim nivoima kuće.

Pored predvorja smeštena je i kuhinja, kojoj kombinacija mermerne radne ploče sa svetlim drvetom daje elegantan i savremen izgled.

Preko stepeništa, kuhinja je povezana sa trpezarijom koja je smeštena na spratu iznad. Trpezariju krasi kombinacija savremenih Christopher Kurtz stolica i vintidž stola koji je dizajnirao Poul Kjaerholm, a tu je i luster Seed od Bec Brittain.

Na suprotnoj strani ovog nivoa nalazi se prostran dnevni boravak, koji takođe preko prozora velikih dimenzija, dobija dosta prirodnog osvetljenja.

Ovaj sprat ima otvoren koncept kako bi se stvorio prostor pogodan za organizovanje proslava i okupljanje porodice.

Svileni tepih u dnevnoj sobi osmislio je MKCA, stduo koji je uradio i projekat adaptacije enterijera kuće.

Dnevni boravak takođe krase komadi nameštaja koje potpisuju slavni dizajneri a tu je i svileni tepih čiji su dizajn uradio studio MKCA koji potpisuje projekat adaptacije enterijera.

Zasebne kutke u kući krase zanimljivi komadi nameštaja i dekoracija poput ovih upletenih kanapa.

Na sledećem spratu master soba zauzela je čitav sprat. Spavaću sobu krasi kamin od poda do plafona, izveden u kombinaciji mermera i bronze, ali i još jedan MKCA tepih.

Dok je garderober izveden od tamnog hrasta, elegancija kupatila postignuta je primenom mermera.

Glavno stepenište vodi do četvrtog sprata na kom su tri spavaće sobe, dizajnirane u mirnim pastelnim bojama i ispunjene svedenim i elegantnim komadima nameštaja.

Naredni sprat sadrži biblioteku sa barom i još jednu spavaću sobu.

Na krovnoj terasi upotrebom betona i stakla postignut je sklad sa okruženjem. Terasa sadrži i kuhinju i trpezariju, kako bi se druženje neometano odvijalo i na otvorenom.

Kako biste što bolje shvatili kompoziciju kuće pogledajte i osnove. Da, sedam nivoa a nema lifta.

Foto: Michael K Chen Architecture

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *