Arhitektura

Za potrebe festivala: Replika Zemlje u razmeri 1:500.000 od 30 tona čelika

Sferna instalacija prečnika 25 metara biće još jedna atrakcija Burning Mana – jednog od najpoznatijih svetskih festivala koji se održava u SAD.

Festival Burning Man održaće će od 28. avgusta do 3. septembra 2018. godine u pustinji Black Rock u Nevadi i pored glavnog hrama Galaxia, naći će se i objekat ORB čiji dizajn potpisuje BIG Ideal, čiji su osnivači Jakob Lange i direktor arhitektonske firme BIG, Bjarke Ingels. ORB je zapravo umanjena replika Zemlje u razmeri 1:500.000 i napravljena je od čelika.

Ovo je nova planeta za sci-fi fanove, reper za sve posetioce festivala ili jednostavno velika disko kugla za sve one koji vole dobru zabavu

Reflektujuća sfera, prema rečima dizajnera „sedi na osovini umetnosti i korisnosti, obuhvatajući čitav Black Rock City u formi privremenog spomenika koji reflektuje iskustvo posetilaca festivala Burning Man.“ piše ArchDaily.

ORB je osmišljen kao simbol odavanja poštovanja Majci prirodi, dizajniran na takav način da se, zahvaljujući svojoj reflektujućoj površini, tokom noći u potpunosti stopi s okruženjem.

Sfera prečnika 25 metara

„ORB je ogledalo za sve ljubitelje prirode koje reflektuje dnevne prolaznosti, odvijanje života i drugih umetničkih radova oko njega. Ovo je nova planeta za sci-fi fanove, reper za sve posetioce festivala ili jednostavno velika disko kugla za sve one koji vole dobru zabavu!“, rekao je Jakob Lange. Zahvaljujući svojem prečniku od 25 metara, ova instalacija će se zaista videti iz svakog ugla festivala.

Kako bi se realizovao projekat ORB potrebno je 30 tona čelika i 1.500 sati rada, ali i 50.000 dolara koje je potrebno prikupiti u naredna dva meseca.

Rendering, video: BIG ideas

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *