Sportska hala u Podčetrteku, Slovenija; foto: Miran Kambič
Izdvojeno, Materijali

10 najlepših primera Alubond fasada kod nas i u svetu

Poznati omotač za fasadu doživljava preporod jer ovaj materijal omogućava slobodu u kreiranju za kojima arhitekte žude. Stoga smo odlučili da napravimo listu najsvetlijih primena ovog popularnog materijala kod nas i u svetu.

Kada želite zanimljivu fasadu živih boja i oblika, logičan izbor je Alubond. Ovaj lagani materijal, izuzetnih termo-izolacionih karakteristika, dozvoljava kreiranje proizvoljnih oblika ali i kolorita jer praktično bilo koja nijansa iz RAL karte može poslužiti da objektu da vizuelni potpis. Da se zaista radi o vanserijskom materijalu govori i podatak da je on korišćen na objektima kakav je Burdž Kalifa, najviša zgrada na svetu, koji obeležavaju arhitekturu 21. veka. Međutim, svetlih primera postoji kod nas kao i okruženju. Krenimo redom!

 

1. Sportska hala u Podčetrteku, Slovenija

Foto: Miran Kambič

Aluminijumska fasada u crvenoj i sivoj boji je perforirana u floralnim motivima tako da je na traženim mestima dobijen prodor sunčeve svetlosti.

Projekat: Enota; godina: 2010.

 

2. Red Stripe, Beograd

Foto: ALUBOND U.S.A

Čuvena crvena trakica na Novom Beogradu je poslovna zgrada čija je fasada izvedena od kontinualnih aluminijumskih traka u crvenoj boji koje zgradi daju prepoznatljiv izgled.

Projekat: Zugay doo; godina: 2010.

 

3. Poslovna zgrada Zora, Beograd

Foto: Miloš Martinović

Palata Zora delo je arhitekte Spasoja Krunića iz 1995. godine i nalazi se u ulici kneginje Zorke 29, nedaleko od Slavije. Karakterističnost gradnje za ovaj period jeste da osnove spratova rastu s visinom zgrade, što se veoma lako uočava na ovom primeru gde je vertikalna dinamika posebno naglašena aluminijumskom Alubond fasadom.

Projekat: Spasoje Krunić; godina: 1995.

 

4. Namaste Tower, Mumbaj, Indija

Pazi se Londonu, pazi se Barselono! Gradi se nova kula koja će po svojoj lepoti zaseniti sve ostale slične kule. Tower Namaste u Mumbaju u Indiji najnovija je ekstenzija luksuznog hotela W koja će biti visoka 316 metara. Alubondom će biti napravljena fasada koja podseća na dva lista palme koja se međusobno prepliću.

Projekat: Atkins Group; godina završetka: 2019.

 

5. Airport City, Beograd

Foto: Airport City

Poznati poslovni kompleks na Novom Beogradu i dalje je u fazi širenja, a Alubond će krasiti fasade i novih zgrada. Na konkretnom primeru vidimo dobru kombinaciju aluminijumskih panela i staklenih stena.

Investitor: AFI Europe; godina: 2006.

 

6. Ümraniye Hastanesi, Istanbul, Turska

Foto: Alubond Turkey

Neobičan primer primene aluminijumske obloge na fasadi gde svaku etažu krase vertikalnih paneli različitog kolorita pa zgrada izgleda kao da ima četiri duge.

Godina: 2015.

 

7. Međunarodni aerodrom Chhatrapati Shivaji, Mumbaj, Indija

Po projektu renomiranog biroa SOM, u Mumbaju je na međunarodnom aerodromu 2014. godine izveden Terminal 2 kojeg krase fenomenalne amorfne forme koje odaju počast indijskoj arhitekturi i prirodi koja je okružuje.

Projekat: SOM; godina: 2014.

 

8. Qipco Tower, Doha, Katar

Fascinantna zgrada koja ima oblik tornada, pa je zato svi sada zovu Tornado Tower, novi je orijentir Dohe. Visoka je 195 metara i krase je unakrsna Alubond fasada koja se nalazi ispred staklenog omotača.

Projekat: CICO Consulting Architects & Engineers; SIAT ; godina: 2008.

 

9. Dubai Metro Station, UAE

Fenomenalna ljuskasta opna od aluminijuma obuhvata novu železničku stanicu u Dubaiju. Zahvaljujući zlatnoj boji koja se reflektuje ovu zgradu je ne moguće promašiti.

Projekat: Aedas; godina: 2009.

 

10. Burdž Khalifa, Dubai, UAE

Foto: SOM

Najviši i sigurno najlepši primer primene Alubond materijala! Burdž Khalifa je remek-delo arhitekture 21. veka koja ne prestaje da zadivljuje iako je sagrađena pre više od osam godina.

Projekat: SOM; godina: 2010.

ISPRAVKA: Fasada bolnica New Alvaro Cunqueiro u Vigu napravljena je korišćenjem Stacbond panela.

Više o Alubond materijalu možete pročitati ovde.

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. acko

    Najbolja je broj 1. TO je kod termi olimia u sloveniji i super izgleda! Video uzivo. Najruznija mi ovde airport city

  2. fenstermont.com

    E ovoj su alubond fasade.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *