Namestite fasadu po vašoj meri! Foto: Nader Mousally
Svetski projekti

Pokretni zidovi krase fasadu ove modularne stambene zgrade

U glavnom gradu Libana nikla je stambena građevina specifična po ogromnim pokretnim delovima fasade pomoću kojeg svaki stan može da se proširi i van granica zgrade!

Jedinstveni projekat Modulofts nastao je u Bejrutu po dizajnu studija Fouad Samara Architect koji su njime hteli da pokažu novu tipologiju malih i stanova srednje veličine kakva je sve potrebnija u ovom gusto naseljenom gradu. Modulofts broji 14 spratova sa ukupno sedam dupleks stanova uz parking na prizemlju. Međutim, ono što čini ovaj objekat neverovatnim jesu četiri pokretna panela u svakom stanu kojima se može napraviti čak 268 miliona kombinacija izgleda fasade.

Neverovatno! Modulofts fasada može da se promeni na čak 268 miliona načina; Foto: Nader Mousally

Zahvaljujući pokretnim zidovima, gornji nivo stanova može da se menja na 16 različitih načina, sve po želji i potrebama stanara.

Dizajn objekta inspirisan je oblikom tradicionalne libanske kuće (the beit) u kombinaciji sa funkcionalnim stanovima koji su se tokom šezdesetih i sedamdesetih godina gradili u Londonu i Njujorku. Tako se pored niza prostorija uređenih u stilu tradicionalnih domova, ovde nalaze i elementi u mid-century modern stilu.

Izgled stana može da se menja povlačenjem panela. Pritom se menja i izgled fasade; Foto: Nader Mousally

Povuci za zabavu

Kako piše Dezeen, donji nivo svih sedam stanova osmišljen je kao otvoreni prostor koji uključuje kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu, dok se na spratu nalaze još dve modularne sobe sa pogledom na dnevni boravak. Ove sobe mogu da se zatvore ili da stoje otvorene. Zahvaljujući pokretnim zidovima, gornji nivo stanova može da se menja na 16 različitih načina, sve po želji i potrebama stanara.

Enterijerima preovladava industrijski dizajn; Foto: Nader Mousally

Cela kuhinja može da se zatvori samo jednim potezom čime se dobija svedeniji prostor.

Modularni elementi prisutni su i u donjem delu, pa tako kuhinja može da se zatvori samo jednim potezom, a zid u drugom kraju prostora može takođe da se pomeri, i tako da se napravi dodatni mali prostor za kućnu kancelariju ili dodatnu sobu.

Povlačenjem panela sakrivena je spavaća soba na galeriji; Foto: Nader Mousally

Bezgranične kombinacije

Pomeranjem čeličnih panela koji se nalaze sa spoljne strane zgrade mogu da se dobiju dodatne prostorije poput kupatila, ostava, prostorija za osoblje i stepeništa.

Pomeranjem tih panela stvara se i dodatni međuprostor širok 80 centimetara i u njemu se nalaze ugradni ormari i dodatno stepenište koje spaja dva nivoa stana.

Paneli klizaju po konzolnim čeličnim nosačima; Foto: Nader Mousally

Industrijski stil

Materijali korišćeni pri izradi ove građevine su beton, čelik i aluminijum, i svi su ostavljeni u svom sirovom stanju, baš kao što se to radilo na starim libanskim kućama i u stanovima industrijskog stila u Londonu krajem šezdesetih. U samim stanovima, izloženi strukturni elementi poput balkona, stepeništa i rukohvata su obojeni u crno, pa tako stoje u kontrastu sa belim spuštenim plafonima i ormarićima.

Foto: Nader Mousally

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *