Baštenska kućica od drveta za koju ne treba građevinska dozvola; Foto: Focal
Svetski projekti

Naše arhitekte osmislile modularne kućice za londonska dvorišta

Montažna baštenska kuća pravi se od lameliranog drveta i za njeno izvođenje nije potrebna građevinska dozvola.

Domaći arhitektonski studio Focal koji uspešno radi kako u našoj zemlji, tako i u Engleskoj, tokom poslednje dve godine usmerio je svoju pažnju na istraživanje alternativnog rešenja za klasične baštenske kuće. Oni su projekat nazvan TIBA čija specifičnost leži u toe što nije postojao krajni korisnik, odnosno klijent na čiji zahtev bi projektovao objekat.

Iz studija ističu kako su kroz njihov petogodišnji rad, koji je pretežno bio fokusiran ka rezidencijalnim projektima u Engleskoj, kao i kroz usku saradnju sa izvođačima tokom kompletnog procesa izvođenja, prepoznali potrebu za kvalitetnijim dodatnim prostorom koji može imati razne funkcije, te je usledio dalji logičan razvoj ovakvog projekta.

Stvaranje ideje i razvoj projekta

Ako izuzmemo teritoriju centra grada, širom Londona najdominantnija forma rezidencijalnih naselja su kuće u nizu i dvojne kuće. One pretežno datiraju iz viktorijanskog i edvardijanskog perioda i karakterišu ih homogen, gusto izgrađen front i standardizovani, veoma dugački pripadajući placevi.

Nekada je na kraju bašte bilo uobičajeno da postoji dodatni prostor u vidu šupe za odlaganje baštenskog alata ili opreme. Kako bi se prilagodile funkcionalnim i prostornim potrebama savremenog korisnika, ove kuće su masovno rekonstruisane od 80ih pa sve do danas.

Kako se tokom vremena uvek razvije potreba za dodatnim skladištenim prostorom, a nadogradnja postojećeg objekta je ograničena regulativom, pokazalo se da dvorišni objekti porodičnih objekti u Engleskoj neretko se spontano transformišu u prošireni životni prostor.

Specifičnost baštenske kuće je u korišćenju lameliranih drvenih modula kao glavnih konstruktivnih elemenata.

Usled ovakvog razvoja situacije, mnoge kompanije i proizvođači su prepoznali priliku za plasman tipskih manjih objekata po meri koji nisu obuhvaćeni striktnim standardima, a koji važe za glavni stambeni prostor.

Kako iz studija Focal navode, visoki standardi koji se tiču termičkih i akustičnih karakteristika, a sve više i ekološke održivosti važe za sve stambene prostore i regulisani su planskim dokumentom “The London Plan”. Ovim dokumentom pomoćni baštenski objekti nisu obuhvaćeni osim u ograničenju njihovih dimenzija.

“Specifičnost naše baštenske kuće je u korišćenju lameliranih drvenih modula kao glavnih konstruktivnih elemenata. Lamelirano drvo kao gradivni materijal pruža visoku statičku stabilnost, kao i odlične termalne i akustične karakteristike (koje prevazilaze i zahteve za životni prostor). Zbog svoje sposobnosti da akumulira CO2, drvo je i jedan od najodrživijih materijala za gradnju, jer u tom obliku CO2 ostaje zarobljen, za razliku od korišćenja ove sirovine za gorivo. Drvo četinara je specifično i zbog svojih antibakterijskih i olfaktornih karakteristika što doprinosi kvalitetu vazduha u prostoru.”, kažu iz studija Focal.

Objekat je izveden je od masivnih drvenih modula od lameliranog drveta širine 34,5 centimetara.

Prvi TIBA objekat izveden je londonskom naselju Barnes i postavljena je u bašti kuće. Zbog uslova lokacije potpuna prefabrikacija ovakvih kuća bi zahtevala nešto složeniju logistiku, te su se arhitekte odlučile za polu-prefabrikaciju, odnosno drvene module koji su fabrički sečeni po meri i čiji je transport i postavljanje na parcelu znatno lakši, imajući u vidu nepristupačnost lokacije.

Uticaj okolne arhitekture i pripadajućeg konteksta

Kako su nam arhitekte iz studija objasnile, oblikovanje objekta je u velikoj meri uslovljeno regulacionim propisima koji važe za takozvane ‘outbuilding’ objekte. Regulacija dozvoljava gradnju u dvorištu glavne kuće, pod uslovom da je pomoćni objekat u određenoj meri uvučen od granice sa susednom parcelom, kao i da venac ravnog krova ne prelazi 250cm. Poštovanjem ovih propisa, objekat potpada u “permited development’’ i ne zahteva ulazak u proceduru za dobijanje dozvole.

Kako bi se uvela potrebna količina prirodne svetlosti u objekat uspostavljeni su otvori na prednjoj fasadi. Preko većeg kliznog prozora glavna prostorija objekta se otvara ka dvorištu, dok manja prostorija ima i manji prozor pa je njena unutrašnjost malo skrivenija od pogleda.

Osnova i presek

Materijalizacija

Celokupan objekat izveden je od masivnih drvenih modula od lameliranog drveta širine 34,5 centimetara i oni čine i konstrukciju objekta, a ujedno su i završna obrada zidova i plafona u enterijeru. Ovi drveni modularni elementi, nazvani HBE (house building element) su proizvedeni u Nemačkoj, a međusobno se povezuju preko žlebova a svojim dužim stranama.

Za fasadnu oblogu odabrana je fasada norveškog proizvođača Kebony, koju karakteriše održiv način proizvodnje, kvalitetan proces starenja, visoka stabilnost, a tu je i garancija od 30 godina. Ova fasada je izrađena od mekog drveta čije su karakteristike izmenjene kroz inovativan proces – furfurilaciju.

U ovom procesu koristi se brzorastuće meko drvo (pinus radiata), i kroz patentirani proces obrade dolazi do karakterne modifikacije kojim ovo drvo dobija karakteristike tvrdog drveta, čineći ga otpornim na spoljašnje uticaje. Ova fasada je alternativa tvrdom i tropskom drvetu, čije je dobavljanje neretko uvezano sa deforestacijom kišnih šuma i ilegalnom sečom.

Izazovi u projektovanju i izgradnji

Najveći izazov prilikom projektovanja bila je postavka projektnog zadatka, to jest kreiranje imaginarnog klijenta i sagledavanje potencijalnih načina naseljavanja i korišćenja objekta, kažu arhitekte. Postavci samog zadatka prethodilo je sveobuhvatno istraživanje potrebe tržišta, tipologije i namene sličnih prostora.

Izazov je bila i postavka programske strukture, a potom i plana, koji bi bio dovoljno specifičan da se budući klijent prepozna u njemu, a opet dovoljno opšti da može biti organizovan prema željenoj funkciji korisnika.

“Jedna od specifičnosti našeg posla je upravo saradnja sa klijentom prema čijim potrebama kreiramo prostor. Ovakav projekat to ne isključuje, ali zahteva i posmatranje ovog objekta kao proizvoda što podrazumeva izmeštanje iz našeg ustaljenog procesa. Ovo je rezultiralo postavkom četiri scenarija potencijalnog korišćenja prostora, a onda i postavkom plana koji je lako prilagodljiv svakom od scenarija.” – kažu iz studija.

Rok veoma kontrolisane izgradnje je bio samo 21 dan, a na izgradnji su radila samo dva majstora.

Arhitekte ističu da su izazovi u izvođenju bili neznatni ako izuzmemo to da se objekat izvodio u vreme kompletnog lockdowna u Britaniji. Imajući u vidu da su tada sve prodavnice građevinskog materijala bile zatvorene, pa je svaki nepredviđeni korak i potreba za nekim materijalom ili alatom predstavljala pravi mali izazov.

Ipak, kažu i da je srećom veliki deo gradnje objekta rešen van lokacije jer su svi moduli fabrički isečeni po njihovim, unapred pripremljenim, krojnim listama i montiran je po unapred pripremljenom planu montaže.

Zahvaljujući ovako efikasno modularnom sistemu, rok veoma kontrolisane izgradnje je bio samo 21 dan, a na izgradnji su radila samo dva majstora.

Organizacija i sadržaj objekta

Objekat sadrži degažman, dve prostorije, kupatilo sa toaletom i zadnju baštu. Veća prostorija, koja sadrži kompaktnu kuhinju, u zavisnosti od namene objekta može biti dnevni boravak, kancelarijski prostor, prostor za vežbanje ili igraonica za decu.

Manja prostorija je, takođe u zavisnosti od namene objekta, predviđena za spavaću sobu, studio, saunu ili kao dodatni prostor za igru. Nezavisno od namene objekta kupatilo ostaje nepromenjeno a u svakoj od opcija je predviđen i prostor za skladištenje, odnosno garderober.

Prirodan enterijer

“Želeli smo da benefite gradnje u drvetu maksimalno iskoristimo, tako da je lamelirano drvo, koje je ujedno i korišćeno kao gradivni element, ostavljeno vidno u enterijeru. Osim toga, masivno drvo pružilo je osećaj bekstva iz urbane sredine i povezanosti sa prirodom.”, kažu arhitekte.

Kako su kroz ove objekte želeli da pruže kvalitetniji i zdraviji prostor za život, osim upotrebe drveta u enterijeru i eksterijeru odlučili su se za podnu oblogu Marmoleum. On je vizuelno nalik linoleumu, a odlikuje ga savremen i održiv način proizvodnje. Proizveden je od sirovih materijala: lanenog ulja, piljevine i reciklirane kokosove ljuske. 100% je biorazgradiv i ne sadrži plastifikatore i mineralna ulja.

Kuhinja i ormar su takođe izrađeni od bora. U zavisnosti od scenarija korišćenja, podna obloga još može biti pluta i drveni višeslojni pod.

Faktografija:

 • naziv objekta: 65 Madrid Road garden house
 • mesto: London, UK
 • investitor: Gladbrook Developments LTD
 • autori projekta: Focal design studio
 • površina: 30 m2
 • spratnost: prizemni objekat
 • fotografija i video: Polina Filippova, montaža: Milan Petković
 • izvođači: Focal industries
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. miki

  fantastično! bravo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *